Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pożywna, gęsta zupa, bardzo prosta kartoflanka z czerwoną cebulą
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2244
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 10351
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2013
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2244
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 10351
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2013
Składniki
Czosnek i cebulę obieram, cebulę kroję w piórka, czosnek wyciskam przez praskę. W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę z czosnkiem, do delikatnego zmiękczenia. 1-2 minuty. Marchew i pietruszkę myję obieram i trę na tarce o grubych oczkach, dodaję do garnka, podsmażam około 2 minut razem z cebulą i czosnkiem Zalewam wodą do połowy garnka o pojemności 2 litry.
Ziemniaki do tej zupy przechowuję kilka dni wcześniej w lodówce, całe, nieobrane. Po prostu jak zostaną mi 2,3 ziemniaki z partii zakupowej i nie wiadomo co z nimi zrobić, wrzucam do lodówki. Tak schłodzone są bardziej słodkie. Obieram i kroję w drobną kostkę - wprost do garnka. Zupa ma być gęsta, więc uzupełniam wodą tak, aby tylko zakryła warzywa.
Gotuję 15 minut (żeby cebula się nie rozgotowała). Jeśli zupa ma być bardziej zawiesista, gęsta i wyglądać jakby miała mieć kilo zasmażki (dla domowników tradycjonalistów), to 30 sekund blendowania na wolniejszych obrotach to załatwia. Pyszna ...podobno :))