Do góry

Zupy Przepis na:

Pyszna zupa grzybowa

Pyszna zupa grzybowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 78123

Dodano:

Odsłon: 2082

Witam serdecznie Sezon grzybowy w pełni, więc zaproponuję przepis na pyszną zupę grzybową. Polecam wypróbować przepis, bo zupa jest naprawdę bardzo smaczna.

Składniki

  • 1,5 L wywaru warzywnego
  • około 500 g grzybów
  • 200 g śmietanki 30% lub 36%
  • 1 cebula
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • około 2-3 łyżek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wywar warzywny przygotowałam wcześniej.

    Dokładnie oczyszczone i umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki.
    Cebulę kroję w drobną kostkę.

  2. Teraz w garnku w którym przygotuję zupę, podsmażam cebulę na rozgrzanym oleju, tak aby się zeszkliła.

    Następnie do cebuli dodaję masło, pokrojone grzyby i smażę około 5 minut, od czasu do czasu mieszając aby grzyby nie przywarły do dna garnka.

    Następnie dodaję mąkę, dokładnie mieszam i jeszcze smażę przez chwilę (około 1 minuty).

  3. Do usmażonych grzybów dodaję wywar, wlewając wywar dokładnie mieszam aby nie zrobiły się grudki z mąki, doprawiam solą i pieprzem. Zupę gotuję od momentu zagotowania około 20 minut.

  4. W tym czasie gdy gotuje się zupa, przygotuję śmietankę:
    Do śmietany dodaję żółtka i dokładnie mieszam (roztrzepuję) – śmietanka jest gotowa.

  5. Zagęszczenie zupy:
    Po około 20 minutach gotowania zupy, wyłączam grzanie pod garnkiem, czekam chwilkę aby zupa przestała się gotować i wlewam małym strumyczkiem śmietankę i podczas wlewania energicznie mieszam. Dodaję pokrojoną natkę pietruszki, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa.


    Zupa grzybowa jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń