Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Sezon grzybowy w pełni, więc zaproponuję przepis na pyszną zupę grzybową. Polecam wypróbować przepis, bo zupa jest naprawdę bardzo smaczna.
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6363
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 280
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 129
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 90
Ten przepis na karpia to klasyka polskiej kuchni. Marynowanie w cebuli i soku...
Odsłon: 1437
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6363
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 280
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 129
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 90
Ten przepis na karpia to klasyka polskiej kuchni. Marynowanie w cebuli i soku...
Odsłon: 1437
Składniki
Wywar warzywny przygotowałam wcześniej. Dokładnie oczyszczone i umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę.
Teraz w garnku w którym przygotuję zupę, podsmażam cebulę na rozgrzanym oleju, tak aby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję masło, pokrojone grzyby i smażę około 5 minut, od czasu do czasu mieszając aby grzyby nie przywarły do dna garnka. Następnie dodaję mąkę, dokładnie mieszam i jeszcze smażę przez chwilę (około 1 minuty).
Do usmażonych grzybów dodaję wywar, wlewając wywar dokładnie mieszam aby nie zrobiły się grudki z mąki, doprawiam solą i pieprzem. Zupę gotuję od momentu zagotowania około 20 minut.
W tym czasie gdy gotuje się zupa, przygotuję śmietankę: Do śmietany dodaję żółtka i dokładnie mieszam (roztrzepuję) – śmietanka jest gotowa.
Zagęszczenie zupy: Po około 20 minutach gotowania zupy, wyłączam grzanie pod garnkiem, czekam chwilkę aby zupa przestała się gotować i wlewam małym strumyczkiem śmietankę i podczas wlewania energicznie mieszam. Dodaję pokrojoną natkę pietruszki, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa. Zupa grzybowa jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa