Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Sezon grzybowy w pełni, więc zaproponuję przepis na pyszną zupę grzybową. Polecam wypróbować przepis, bo zupa jest naprawdę bardzo smaczna.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 99
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 268
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2798
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 692
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 99
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 268
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2798
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 692
Składniki
Wywar warzywny przygotowałam wcześniej. Dokładnie oczyszczone i umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę.
Teraz w garnku w którym przygotuję zupę, podsmażam cebulę na rozgrzanym oleju, tak aby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję masło, pokrojone grzyby i smażę około 5 minut, od czasu do czasu mieszając aby grzyby nie przywarły do dna garnka. Następnie dodaję mąkę, dokładnie mieszam i jeszcze smażę przez chwilę (około 1 minuty).
Do usmażonych grzybów dodaję wywar, wlewając wywar dokładnie mieszam aby nie zrobiły się grudki z mąki, doprawiam solą i pieprzem. Zupę gotuję od momentu zagotowania około 20 minut.
W tym czasie gdy gotuje się zupa, przygotuję śmietankę: Do śmietany dodaję żółtka i dokładnie mieszam (roztrzepuję) – śmietanka jest gotowa.
Zagęszczenie zupy: Po około 20 minutach gotowania zupy, wyłączam grzanie pod garnkiem, czekam chwilkę aby zupa przestała się gotować i wlewam małym strumyczkiem śmietankę i podczas wlewania energicznie mieszam. Dodaję pokrojoną natkę pietruszki, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa. Zupa grzybowa jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa