Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Sezon grzybowy w pełni, więc zaproponuję przepis na pyszną zupę grzybową. Polecam wypróbować przepis, bo zupa jest naprawdę bardzo smaczna.
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 69
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 45
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 95
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 69
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 45
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 95
Składniki
Wywar warzywny przygotowałam wcześniej. Dokładnie oczyszczone i umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę.
Teraz w garnku w którym przygotuję zupę, podsmażam cebulę na rozgrzanym oleju, tak aby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję masło, pokrojone grzyby i smażę około 5 minut, od czasu do czasu mieszając aby grzyby nie przywarły do dna garnka. Następnie dodaję mąkę, dokładnie mieszam i jeszcze smażę przez chwilę (około 1 minuty).
Do usmażonych grzybów dodaję wywar, wlewając wywar dokładnie mieszam aby nie zrobiły się grudki z mąki, doprawiam solą i pieprzem. Zupę gotuję od momentu zagotowania około 20 minut.
W tym czasie gdy gotuje się zupa, przygotuję śmietankę: Do śmietany dodaję żółtka i dokładnie mieszam (roztrzepuję) – śmietanka jest gotowa.
Zagęszczenie zupy: Po około 20 minutach gotowania zupy, wyłączam grzanie pod garnkiem, czekam chwilkę aby zupa przestała się gotować i wlewam małym strumyczkiem śmietankę i podczas wlewania energicznie mieszam. Dodaję pokrojoną natkę pietruszki, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa. Zupa grzybowa jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa