Do góry

Zupy Przepis na:

Pyszna zupa pomidorowa - przepis mojej mamy!

Pyszna zupa pomidorowa - przepis mojej mamy!

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6836

Dodano:

Odsłon: 8894

To moja ulubiona zupa - najsmaczniejsza oczywiście z ryżem i łyżką kwaśnej śmietany. Może nie jest to klasyczny przepis (bo robię ją na przecierach pomidorowych a nie na prawdziwych pomidorach), ale wszyscy goście się nią zajadają.

Składniki

  • 1 duża porcja rosołowa mięsa (lub 2 małe)
  • 1 większa kość cielęca albo wieprzowa
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 duże listki laurowe
  • tacka świeżych warzyw do zupy (koniecznie z kapustą i porem)
  • większy słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki (200 g)
  • mniejszy słoiczek koncentratu pomidorowego Łowicz (80g)
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso zalewamy jak najzimniejszą wodą. Jeśli nie mamy porcji rosołowej to bierzemy 5 skrzydełek, zawsze staramy się dorzucić jakąś kość, którą bez problemu można dostać w mięsnym. Im więcej kości w mięsie na wywar, tym bardziej aromatyczny będzie na koniec. Dlatego np. rosół nigdy nie wyjdzie na filetach z kurczaka. Do mięsa dorzucam ziele angielskie i liście laurowe.

  2. Następnie obieramy warzywka. Marchewkę kroimy na mniejsze części. Resztę wystarczy umyć, obrać i wrzucić w całości. Przy zakupie warzywek wybieramy tylko te, które mają również kapustę i por. To bardzo ważne, bo to właśnie kapusta i por oddają najwięcej smaku. Jeśli chcemy mieć bardziej słodką zupę, dodajemy więcej marchewek. Jeśli mam trochę więcej czasu, to cebulę piekę w piekarniku albo na palniku, aż skórka zacznie czarnieć. I taką właśnie dodaję do zupy. Zupa z taką cebulą ma dużo głębszy smak.

  3. Pokrojone warzywka (marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta i seler) wrzucamy do mięsa i dopiero wtedy wstawiamy na ogień. Jeśli zalejemy mięso i warzywa letnią lub ciepłą wodą, to wtedy nam się zaparzą i nie oddadzą smaku. Trzeba gotować na jak najmniejszym ogniu, powoli, aż do zagotowania (ok. 3h).

  4. Po ok 1,5-2h na wywarze powinny zacząć pojawiać się szumy. Ściągamy je delikatnie, by wywar wyszedł nam klarowny.

  5. Po ok. 3h, gdy wywar będzie już esencjonalny a warzywka miękkie dodajemy koncentraty pomidorowe, doprawiamy solą oraz pieprzem.

  6. Koncentrat Pudliszki jest słodki, Łowicz zaś bardziej kwaśny. My wolimy bardziej słodką zupę, więc analogicznie dodajemy więcej Pudliszki.

    Popróbujcie sobie zbalansować słodycz właśnie koncentratem i marchewką, żeby osiągnąć smak, który Wam najbardziej będzie pasował.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń