Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na moją wersję rosołu na golonce indyczej z mocą warzyw, pyszny, aromatyczny - król polskich zup. Serdecznie polecam :-)
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 120
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 146
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 87
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 178
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 120
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 146
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 87
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 178
Składniki
Mięso myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. W międzyczasie obraną i umytą cebulę opalamy. Gdy zbierze się szum - zbieramy go łyżką cedzakową. Następnie wrzucamy po garści liści laurowych, ziela angielskiego, szczyptę czarnuszki, eko przyprawę do rosołu i ew. kozieradkę. Dodajemy opaloną cebulę i gotujemy tak wszystko na wolnym ogniu ok. 45 minut - pod przykryciem. W tym czasie obieramy marchewki, pietruszki, seler i por. Myjemy i przekrawamy na kawałki. Obieramy kapustę z wierzchnich liści i myjemy. Następnie wszystkie warzywa wrzucamy do rosołu, sypiemy pieprz, suszony lubczyk i na wolnym ogniu gotujemy wszystko ok. 2 godzin. W tym czasie gotujemy makaron do rosołu, który następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po upływie dwóch godzin dodajemy do rosołu 3 łyżeczki soli (lub więcej). Następnie wyjmujemy golonkę indyczą, cebulę i pora. Dodajemy do rosołu ok. 1 łyżki sosu sojowego (który zastępuje nam pełnie chemii magi) i gotowe. Podajemy oczywiście z makaronem i przyozdobione świeżą natką pietruszki. Smacznego :-)