Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół drobiowo wołowy

Rosół drobiowo wołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2309 Ocena: 51283

Dodano:

Odsłon: 4884

Oj! Wyszedł dokładnie taki, jaki robiła nasza babcia. Kwintesencja smaku, rosół dla nas idealny.

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 150 g żołądków drobiowych
  • 200 wołowiny (np szponedr)
  • 1 kapelusz podgrzybka
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por (biała część)
  • kawałek kapusty włoskiej
  • gałązka estragonu
  • gałązka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • gałązka lubczyku
  • 1 ząbek czosnku
  • ulubiony makaron
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • posiekana natka pietruszki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rosół drobiowo wołowy

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (mięso ma być przykryte), dodajemy sól (1 łyżka) i zagotowujemy.

    Do wywaru mięsnego dodajemy obraną marchew, seler, podpalaną cebulę, podpalaną pietruszkę, kapelusz z podgrzybka, kapustę włoską, por, ząbek czosnku , zioła i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Wywar przecedzamy przez gazę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy z ulubionym makaronem, marchewką i posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 14 maja 2016 Pyszny rosołek,też robię podobnie,lecz nigdy nie dawałam suszonego grzybka,na pewno ma fantastyczny smak i zapach:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciacho50 14 maja 2016 Nasze babcie wiedziały co dobre -:) Po składnikach widać, że rosołek super. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 14 maja 2016 Nie tylko dla Was rosól idealny ale dla mnie równiez.W moim domu tez sie taki gotuje,a wołowina wzbogaca smak. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń