Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół rozgrzewający ciało i duszę – zupy mocy

Rosół rozgrzewający ciało i duszę – zupy mocy

Autor:

Przepisów i artykułów: 430 Ocena: 5724

Dodano:

Odsłon: 3874

Rosół jest najprawdziwszą zupą mocy. Zwany niekiedy “żydowską penicyliną” rozgrzewa i uzdrawia z wielu chorób, a zwłaszcza z przeziębienia. Jest idealny dla osób osłabionych i rekonwalescentów. W polskiej tradycji utarło się, że rosół to musi być wywar z mięsa i warzyw. Ale podobna zupa gotowana jest w różnych kulturach, a jej skład bywa rozmaity. Zatem tak szeroko rozumiany “rosół” może być przygotowany na mięsie, na kościach, może być rybny, z owoców morza albo tylko warzywny. Bardzo poważany w kuchniach wielu narodów rosół powstaje jako długo gotowany wywar z warzyw korzeniowych, przypraw i dodatków białkowych (mięso, ryby itp.) Wiem, że nie przekonam prawdziwych mięsożerców. No trudno, zresztą nie taki jest mój cel. Bo ja chcę tylko przedstawić Ci mój sposób na smakowity, esencjonalny rosół czy też bulion warzywny. Długo gotowany, co sprawia, że do wywaru stopniowo przenikają wszystkie wartości odżywcze.

Składniki

  • 5 litrów zimnej wody
  • 3-4 cebule (opalone nad ogniem/palnikiem gazowym)
  • 6-7 marchewek
  • 3-4 pietruszki (korzeń)
  • 2 duże korzenie selera, w lecie koniecznie z nacią (która daje bardzo dużo rosołowego smaku)
  • opcjonalnie – ze 2-3 łodygi selera naciowego (zamiast letniego selera z nacią)
  • 1 por (cały, wraz z zielonymi liśćmi)
  • garść natki pietruszki (łodyżki i liście – część listków można zostawić do posypania rosołu przed podaniem)
  • 2-3 łodyżki z liśćmi świeżego lubczyku (lub 2-3 łyżki suszonego lubczyku w zimie)
  • opcjonalnie – resztki (trzonki) grzybów – boczniaków lub pieczarek
  • kilka łyżek dowolnego oleju o neutralnym smaku (tłuszcz jest niezbędny, ponieważ stanowi rozpuszczalnik i nośnik smaku – bez tłu
  • 5 goździków
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1-2 świeże lub suszone ostre papryczki wraz z pestkami, ale nie rozkrojone
  • łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 3-4 ząbki czosnku, nieobrane
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • świeżo mielony czarny pieprz oraz sól do smaku – to już na koniec
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rosół rozgrzewający ciało i duszę – zupy mocy

Przygotowanie

  1. Warzywa korzeniowe dokładnie wyszoruj i opłucz. Nie obieraj ze skórki, jeśli nie jest wyraźnie uszkodzona. Umieść je w bardzo dużym garnku (9-10 litrów) wraz z opaloną cebulą, olejem i wszystkimi przyprawami. Zalej zimną wodą, przykryj garnek i powoli doprowadź zawartość do wrzenia.

  2. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz gaz i gotuj na minimalnym ogniu przez przynajmniej 4-6 godzin lub nawet dłużej. Ja zostawiam na najmniejszym palniku na całą noc. Bulion powinien jedynie „mrugać”, a garnek musi być przez cały czas przykryty.

  3. Podczas tak powolnego, “mrugającego” gotowania warzywa nie miękną nadmiernie i wcale nie rozgotowują się na papkę, jak się powszechnie uważa – to mit! Część ugotowanych jarzyn można dodać do miseczki z rosołem – co kto lubi, ja dodaję marchewkę i świeżą natkę pietruszki. Resztę warzyw staram się wykorzystać inaczej, o czym wspomnę już w osobnym wpisie. Więc nie wyrzucaj warzyw z rosołu!

  4. Jak podawać taki wyjątkowy rosół warzywny? Zupełnie tak samo, jak rosół ugotowany na mięsie lub kościach. A zresztą – wspominałam już o tym, nie warto się powtarzać, prawda? Smacznego!

  5. A po więcej pomysłów i ciekawostek związanych z tym rosołem zapraszam na blog.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń