Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popularnością i jest jedną z najchętniej serwowanych zup przy okazji świąt. Oczywiście do rosołu doskonałym dodatkiem jest makaron, szczególnie domowy, ale czasem można podać do niego coś innego, na przykład kluski francuskie z wątróbką drobiową.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 170
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3892
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 305
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 690
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 170
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3892
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 305
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 690
Składniki
Gotujemy rosół. Kurczaka myjemy, wkładamy do dużego garnka (ok. 5 l) i zalewamy wodą tak, aby go całkowicie przykryć (zatopić). Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny (10 ziarenek), ziele angielskie (5 ziarenek), 4 liście laurowe i grzybki. Solić będziemy później. Rosół po zagotowaniu zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 3-4 godziny. Wywar po dwóch godzinach solimy wg uznania, gotujemy jeszcze godzinę i gotowe.
Gotujemy kluski francuskie. Masło ucieramy z solą na puch (można mikserem). Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Wątróbkę rozcieramy nożem na miazgę i wrzucamy do ucieranej masy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i powoli łyżką wtłaczamy do masy. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie łączymy z roztartą wątróbką. Jeśli kluski są za luźne dosypujemy mąki. Nie można jednak przesadzić bo wyjdą twarde. Gotowe ciasto wrzucamy na posolony wrzątek małą łyżeczką, którą za każdym razem maczamy we wrzątku. Po wyrobieniu całego ciasta zmniejszamy ogień pod garnkiem i przykrywamy go pokrywką. Gotujemy jeszcze około 2 minut. Pod przykryciem kluski napuchną i będą mięciutkie. Ugotowane wyławiamy łyżką cedzakową i porcjujemy do rosołu.
Zupę gotujemy odkrytą ( pod przykryciem rosół mętnieje) i nie dolewamy wody w trakcie gotowania. Aby rosół był klarowny nie można dopuścić do wrzenia, dlatego od początku gotujemy go na małym ogniu. Z mięsa i warzyw z rosołu możemy upiec pyszny pasztet drobiowo-warzywny, który ozdobi nam świąteczny stół.