Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popularnością i jest jedną z najchętniej serwowanych zup przy okazji świąt. Oczywiście do rosołu doskonałym dodatkiem jest makaron, szczególnie domowy, ale czasem można podać do niego coś innego, na przykład kluski francuskie z wątróbką drobiową.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10663
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4790
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 897
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9088
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1342
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10663
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4790
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 897
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9088
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1342
Składniki
Gotujemy rosół. Kurczaka myjemy, wkładamy do dużego garnka (ok. 5 l) i zalewamy wodą tak, aby go całkowicie przykryć (zatopić). Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny (10 ziarenek), ziele angielskie (5 ziarenek), 4 liście laurowe i grzybki. Solić będziemy później. Rosół po zagotowaniu zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 3-4 godziny. Wywar po dwóch godzinach solimy wg uznania, gotujemy jeszcze godzinę i gotowe.
Gotujemy kluski francuskie. Masło ucieramy z solą na puch (można mikserem). Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Wątróbkę rozcieramy nożem na miazgę i wrzucamy do ucieranej masy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i powoli łyżką wtłaczamy do masy. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie łączymy z roztartą wątróbką. Jeśli kluski są za luźne dosypujemy mąki. Nie można jednak przesadzić bo wyjdą twarde. Gotowe ciasto wrzucamy na posolony wrzątek małą łyżeczką, którą za każdym razem maczamy we wrzątku. Po wyrobieniu całego ciasta zmniejszamy ogień pod garnkiem i przykrywamy go pokrywką. Gotujemy jeszcze około 2 minut. Pod przykryciem kluski napuchną i będą mięciutkie. Ugotowane wyławiamy łyżką cedzakową i porcjujemy do rosołu.
Zupę gotujemy odkrytą ( pod przykryciem rosół mętnieje) i nie dolewamy wody w trakcie gotowania. Aby rosół był klarowny nie można dopuścić do wrzenia, dlatego od początku gotujemy go na małym ogniu. Z mięsa i warzyw z rosołu możemy upiec pyszny pasztet drobiowo-warzywny, który ozdobi nam świąteczny stół.