Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo pożywny, sprawdzi się również jako danie główne
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 531
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 166
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 531
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 166
Składniki
Żebra wołowe zalać wodą, zagotować, zebrać szumy.
Marchew, seler i cebulę obrać. Pora i natkę pietruszki dokładnie umyć ( część natki odłożyć do posypania gotowej zupy).
Do gotujących się żeber wrzucić warzywa, dodać pozostałe składniki. Gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odcedzić z nadmiaru soku. Dodać sól, mąkę żytnią i partiami mąkę pszenną, sprawdzając konsystencję ciasta. Ilość mąki podana jest orientacyjnie i zależy od ilości wody w ziemniakach. Ciasto ma być dość gęste.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Nabierać łyżką niewielkie porcje ciasta i wkładać na wrzątek. Gotować 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Na początek dobrze jest wrzucić do wrzątku jedną kluskę, jeżeli się rozpadnie to znaczy, że do ciasta trzeba dodać więcej mąki. Kluski najlepiej jest gotować w dwóch lub trzech partiach, żeby się nie posklejały.
Z ugotowanych żeber usunąć kości, mięso podzielić na porcje. Mięsa jest dość dużo, więc część można użyć jako nadzienie do pierogów, krokietów lub bułek drożdżowych.
Do talerzy nakładać porcję szarych klusek, pokrojoną marchewkę i "wkładkę mięsną". Rosół podawać posypany natką pietruszki.