Do góry

Zupy Przepis na:

rosół wołowy z szarymi kluskami

rosół wołowy z szarymi kluskami

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 438

Dodano:

Odsłon: 101

bardzo pożywny, sprawdzi się również jako danie główne

Składniki

  • żebra wołowe - 2,5 kg
  • marchewka - 2 szt
  • seler - 1 szt
  • por - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • natka pietruszki - 1 duży pęczek
  • ekstrakt drożdżowy - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • liść laurowy - 3-4 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • lubczyk suszony - 1 łyżeczka
  • kurkuma - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • SKŁADNIKI SZARYCH KLUSEK:
  • ziemniaki mączystej odmiany - 1 kg
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mąka żytnia - 2-3 łyżki
  • sól
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
rosół wołowy z szarymi kluskami

Przygotowanie

  1. Żebra wołowe zalać wodą, zagotować, zebrać szumy.

  2. Marchew, seler i cebulę obrać. Pora i natkę pietruszki dokładnie umyć ( część natki odłożyć do posypania gotowej zupy).

  3. Do gotujących się żeber wrzucić warzywa, dodać pozostałe składniki. Gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa.

  4. Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odcedzić z nadmiaru soku. Dodać sól, mąkę żytnią i partiami mąkę pszenną, sprawdzając konsystencję ciasta. Ilość mąki podana jest orientacyjnie i zależy od ilości wody w ziemniakach. Ciasto ma być dość gęste.

  5. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Nabierać łyżką niewielkie porcje ciasta i wkładać na wrzątek. Gotować 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
    Na początek dobrze jest wrzucić do wrzątku jedną kluskę, jeżeli się rozpadnie to znaczy, że do ciasta trzeba dodać więcej mąki. Kluski najlepiej jest gotować w dwóch lub trzech partiach, żeby się nie posklejały.

  6. Z ugotowanych żeber usunąć kości, mięso podzielić na porcje. Mięsa jest dość dużo, więc część można użyć jako nadzienie do pierogów, krokietów lub bułek drożdżowych.

  7. Do talerzy nakładać porcję szarych klusek, pokrojoną marchewkę i "wkładkę mięsną". Rosół podawać posypany natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń