Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo pożywny, sprawdzi się również jako danie główne
które mi wyszły coś mało szare chociaż leżały dobre 45 minut, ale za to smako...
Odsłon: 29129
Moje gołąbki z recyklingu różnią się od klasycznych farszem. Farszem jest suc...
Odsłon: 492
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 295
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 263
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 180
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 87
Moje gołąbki z recyklingu różnią się od klasycznych farszem. Farszem jest suc...
Odsłon: 492
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 295
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 263
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 180
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 87
Składniki
Żebra wołowe zalać wodą, zagotować, zebrać szumy.
Marchew, seler i cebulę obrać. Pora i natkę pietruszki dokładnie umyć ( część natki odłożyć do posypania gotowej zupy).
Do gotujących się żeber wrzucić warzywa, dodać pozostałe składniki. Gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odcedzić z nadmiaru soku. Dodać sól, mąkę żytnią i partiami mąkę pszenną, sprawdzając konsystencję ciasta. Ilość mąki podana jest orientacyjnie i zależy od ilości wody w ziemniakach. Ciasto ma być dość gęste.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Nabierać łyżką niewielkie porcje ciasta i wkładać na wrzątek. Gotować 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Na początek dobrze jest wrzucić do wrzątku jedną kluskę, jeżeli się rozpadnie to znaczy, że do ciasta trzeba dodać więcej mąki. Kluski najlepiej jest gotować w dwóch lub trzech partiach, żeby się nie posklejały.
Z ugotowanych żeber usunąć kości, mięso podzielić na porcje. Mięsa jest dość dużo, więc część można użyć jako nadzienie do pierogów, krokietów lub bułek drożdżowych.
Do talerzy nakładać porcję szarych klusek, pokrojoną marchewkę i "wkładkę mięsną". Rosół podawać posypany natką pietruszki.
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa chrzanowa
Zupy
Krem porowo-pieczarkowy na rosole
Zupy
Niedzielny rosół na mięsie
Zupy
Podkarpacki barszcz Wielkanoncy z białą kiełbasą.
Zupa chrzanowa
Pyszna, pożywna zupa chrzanowa idealna na Wielkanoc :) Gęsta, wyrazista w sma...
Odsłon: 203
Krem porowo-pieczarkowy na rosole
Gdy zostanie nam rosół, a na pomidorową już nie możemy patrzeć, proponuję tę...
Odsłon: 35