Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo pożywny, sprawdzi się również jako danie główne
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22459
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14676
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4525
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43769
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 575
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 560
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22459
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14676
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4525
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43769
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 575
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 560
Składniki
Żebra wołowe zalać wodą, zagotować, zebrać szumy.
Marchew, seler i cebulę obrać. Pora i natkę pietruszki dokładnie umyć ( część natki odłożyć do posypania gotowej zupy).
Do gotujących się żeber wrzucić warzywa, dodać pozostałe składniki. Gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odcedzić z nadmiaru soku. Dodać sól, mąkę żytnią i partiami mąkę pszenną, sprawdzając konsystencję ciasta. Ilość mąki podana jest orientacyjnie i zależy od ilości wody w ziemniakach. Ciasto ma być dość gęste.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Nabierać łyżką niewielkie porcje ciasta i wkładać na wrzątek. Gotować 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Na początek dobrze jest wrzucić do wrzątku jedną kluskę, jeżeli się rozpadnie to znaczy, że do ciasta trzeba dodać więcej mąki. Kluski najlepiej jest gotować w dwóch lub trzech partiach, żeby się nie posklejały.
Z ugotowanych żeber usunąć kości, mięso podzielić na porcje. Mięsa jest dość dużo, więc część można użyć jako nadzienie do pierogów, krokietów lub bułek drożdżowych.
Do talerzy nakładać porcję szarych klusek, pokrojoną marchewkę i "wkładkę mięsną". Rosół podawać posypany natką pietruszki.