Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół z gęsi ma działanie rozgrzewające i smakuje znakomicie. Dla mnie to król wśród rosołów przeróżnych odmian. Gęsina to bogactwo witamin, białka i składników mineralnych, jak również kwasów, które pomagają obniżyć poziom złego, a podwyższają poziom dobrego cholesterolu.
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 99
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 99
Składniki
Mięso płuczemy i wkładamy do odpowiedniej wielkości garnka z zimną wodą. Powoli doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, zbierając łyżką cedzakową pojawiające się szumowiny. Gotujemy około 1 godziny na wolnym ogniu. Warzywa obieramy i płuczemy. Cebulę opalamy na ciemny kolor. Do gotującego się mięsa dokładamy warzywa, przyprawy i cebulę. Powoli gotujemy jeszcze przynajmniej 1-2 godziny, woda w garnku musi mrugać. Jeżeli będzie potrzeba dolewamy wrzącej wody, nie zimnej (żeby nie zatrzymywać procesu gotowania). Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i warzywa, a rosół przecedzamy przez sito. Rosół musi być klarowny. Dosmaczamy. Można, jeśli lubimy, mięso obrać i pokroić, dodać do rosołu. Ja tego nie robię.
Do rosołu dodajemy pokrojoną na plasterki, ugotowaną marchewkę, jeżeli lubimy, również pietruszkę. Rosół z gęsi podajemy z ulubionym makaronem i obficie posypanym rozdrobnioną natką pietruszki. Znakomicie smakuje również jako bulion. Uwagi: Rosół z gęsi sprawdza się, w roli bazy do różnych zup. Pozostałe, nie zużyte warzywa można przeznaczyć na sałatkę warzywną. Rosół po ugotowaniu jest bardzo tłusty. Jeśli nie lubimy tak tłustego rosołu, to tłuszcz możemy zebrać i użyć do innych potraw. Najłatwiej zebrać tłuszcz, gdy garnek z przecedzonym rosołem odstawimy w zimne miejsce – tłuszcz osiądzie na górze.