Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny aromatyczny rosół z gołębi z wiejskiej hodowli. Smak i kolor rosołu wzbogacił dodatek szafranu oraz duża ilość warzyw. Rosół podałam z ziemniakami pieczonymi w piecu do pizzy między dwoma kamieniami. Dzięki pieczeniu ich w ten sposób uzyskałam efekt podobny jak podczas pieczeniu w ognisku - czyli mocno chrupiąca skórka i miękki środek. Całość idealnie się komponowała tworząc zaskakująco pyszne połączenie.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1950
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1635
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2618
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1950
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1635
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2618
Składniki
Umyte tuszki gołębi razem z podrobami przekładamy do garnka. Dodajemy warzywa i przyprawy oprócz soli. Zalewamy zimną wodą tak, aby tylko przykryła mięso i warzywa. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3-4 godziny, rosół powinien tylko mrugać. Pod koniec gotowania rosół solimy do smaku. Pod koniec gotowania rosołu przygotowujemy ziemniaki. Dokładnie je myjemy. Osuszamy. Układamy w piecu do pizzy i pieczemy przez około 10-15 minut. Skórka ziemniaków powinna zrobić się chrupiąca, a po naciśnięciu drewnianą łyżką ziemniak powinien pęknąć.
Rosół wlewamy do głębokich talerzy. Do rosołu podajemy kilka rozgniecionych ziemniaków oprószonych solą, świeżym tymiankiem i szafranem.