Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół z kury

Rosół z kury

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 541

Dodano:

Odsłon: 38092

Przepis oparty na książce dotyczącej kuchni PRl-u :) Jedynie makaron "odstaje" - jestem uczulona na pszenicę, więc użyłam innego. Niestety nitek bezpszennych w sklepach jeszcze nie widziałam :) tak samo magii musiałam zastapić sosem sojowym, też z powodów zdrowotnych.

Składniki

  • 1 kura
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula 2-3 suszone podgrzybki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka kulek pieprzu
  • sos sojowy (w oryginale było maggi)
  • sól, mielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • dodatkowo: makaron
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurę myjemy, porcjujemy. Przekładamy do garnka i zalewamy 2.5l wody. Gotujemy na wolnym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy jeszcze płomień. Dodajemy pokrojone w kawałki włoszczyznę, cebulę, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Doprawić solą i mielonym pieprzem.
    Gotować wszystko na wolnym ogniu ok. 1 godziny.

  2. Rosół przecedzić przez sito (najlepiej wyłożone ręcznikiem papierowym, bo wtedy i część tłuszczu zbierze się na nim). Marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić z powrotem do zupy.
    Doprawić do smaku sosem sojowym i mielonym pieprzem.

  3. Podawać z makaronem i natką pietruszki.

  4. Uwaga: aby rosół był mniej tłusty, można ugotować go dzień wcześniej, wystudzić a następnie zebrać skrzepły tłuszcz z wierzchu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

margaritula 29 października 2014 Staroplski rosol gotowano 3 godziny i dodawano listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego a takze podpieczona na blasze pieca wegowego cebule. Ja gotuje 2 do 3 godzin ale tylko wtedy gdy mam prawdziwa wiejska kure.

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 29 października 2014 Co się tak rzuciliście na Tą dziewczynę jak sępy na padlinę. Ma prawo gotować swój rosół jak chce a jak się nie podoba nie komentujcie. Nagle zleciało się stado gości, co to nie ma wcale przepisów i nie ma się czym pochwalić, ale jak chodzi o krytykę to ustawiają się w kolejce żeby komuś dopiec. Wstyd. Dla Kamili ten sposób gotowania jest najlepszy i najsmaczniejszy, a komuś nic do tego co do niego dodaje.Ona Was nie zaprasza na obiad do siebie, bo takich krytykanckich gości nikt by nie chciał. Odpowiedzi: 2 ▼

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pawelboy 29 października 2014 To coś nie można nazwać rosołem, Rosół gotuje się na małym ogniu około 3 godzin.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beda 29 października 2014 Chyba ktoś pomylił bulion bazę do zup od rosołu ? W rosole nie ma ziela ani listka, cebula jest przypalona, jeśli gotujemy z kury to 1 godzina nie wystarczy , i wiele innych błędów żeby nazwać to coś - pewnie pysznego - rosołem.

57 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 29 października 2014 Grzyby w rosole ??? Ciekawe , dziwne i niezwykłe !!! Rosół to,to na pewno już nie jest ! Odpowiedzi: 3 ▼

59 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grajka337 29 października 2014 rosół z sosem sojowym? to nie jest polski rosół. Zamiast tego sosu gałązka lubczyku.Lubczyk daje cudowny zapach i znakomicie podnosi smak, według mnie 2-3 grzybki to też za dużo, jeden spokojnie wystarczy

89 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń