Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis oparty na książce dotyczącej kuchni PRl-u :) Jedynie makaron "odstaje" - jestem uczulona na pszenicę, więc użyłam innego. Niestety nitek bezpszennych w sklepach jeszcze nie widziałam :) tak samo magii musiałam zastapić sosem sojowym, też z powodów zdrowotnych.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35968
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1298
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1790
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35968
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1298
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1790
        
        
                Składniki
Kurę myjemy, porcjujemy. Przekładamy do garnka i zalewamy 2.5l wody. Gotujemy na wolnym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy jeszcze płomień. Dodajemy pokrojone w kawałki włoszczyznę, cebulę, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Doprawić solą i mielonym pieprzem. Gotować wszystko na wolnym ogniu ok. 1 godziny.
Rosół przecedzić przez sito (najlepiej wyłożone ręcznikiem papierowym, bo wtedy i część tłuszczu zbierze się na nim). Marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić z powrotem do zupy. Doprawić do smaku sosem sojowym i mielonym pieprzem.
Podawać z makaronem i natką pietruszki.
Uwaga: aby rosół był mniej tłusty, można ugotować go dzień wcześniej, wystudzić a następnie zebrać skrzepły tłuszcz z wierzchu.