Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis oparty na książce dotyczącej kuchni PRl-u :) Jedynie makaron "odstaje" - jestem uczulona na pszenicę, więc użyłam innego. Niestety nitek bezpszennych w sklepach jeszcze nie widziałam :) tak samo magii musiałam zastapić sosem sojowym, też z powodów zdrowotnych.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3457
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 498
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 300
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 7003
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 347
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3457
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 498
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 300
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 7003
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 347
Składniki
Kurę myjemy, porcjujemy. Przekładamy do garnka i zalewamy 2.5l wody. Gotujemy na wolnym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy jeszcze płomień. Dodajemy pokrojone w kawałki włoszczyznę, cebulę, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Doprawić solą i mielonym pieprzem. Gotować wszystko na wolnym ogniu ok. 1 godziny.
Rosół przecedzić przez sito (najlepiej wyłożone ręcznikiem papierowym, bo wtedy i część tłuszczu zbierze się na nim). Marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić z powrotem do zupy. Doprawić do smaku sosem sojowym i mielonym pieprzem.
Podawać z makaronem i natką pietruszki.
Uwaga: aby rosół był mniej tłusty, można ugotować go dzień wcześniej, wystudzić a następnie zebrać skrzepły tłuszcz z wierzchu.