Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół z kury

Rosół z kury

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 650

Dodano:

Odsłon: 15577

Niby proste danie,ale dobry rosół potrzebuje kilku składników i czasu. Najważniejsze to odpowiednia temperatura, bo rosołu nie można gotować na pełnym gazie on ma "puszczać oko".

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rosół z kury

Przygotowanie

  1. Umyłam mięso następnie włożyłam do garnka i zalałam wodą na około 2cm ponad jego ilość. Nie kroiłam go już na mniejsze kawałki. Przykryłam pokrywką,dodałam sól i zagotowałam. Po zagotowaniu zmniejszyłam ogień i zszumowałam wywar.

    W międzyczasie przygotowałam warzywa: obrałam,umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki: marchew,selera,pora i pietruszkę.

  2. Po zszumowaniu dodałam wcześniej przygotowane warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Ponownie doprowadziłam do wrzenia. Następnie zmniejszyłam ogień i gotowałam pod lekko uchyloną pokrywą przez około 2,5h.

    Ważne: rosół ma mrugać.

    Jeśli nie masz kury to możesz ją zastąpić innym mięsem.Polecam zestaw: duże skrzydło z indyka, 2szyje z indyka, 20dag wołowiny.
    Warzywa te same co do kury. Sposób postępowania ten sam. Natomiast w takim wypadku by rosół miał ładny kolor należy dodać jedną opalaną cebulę.

    Mała podpowiedź:) z ugotowanych w rosole warzyw wychodzi świetna sałatka jarzynowa. Przepis na nią znajdziesz na moim profilu.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gaja11 19 stycznia Masz rację, z zielem angielskim i liściem laurowym bardzo smaczny... ale kapuśniak.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kundzia 18 stycznia Angielskie ziele i liść laurowy to profanacja polskiego rosołu!!!!!!!

66 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nuna53 18 stycznia Wychodzi na to, że nigdy nie jedłaś prawdziwego rosołu.
Z tych składników wychodzi wywar jarzynowy , czyli baza do wielu zup. Po co te liscie laurowe i ziele angielskie , które daje sie do golonki wieprzowej ,do bigosu czy żurku. Ale nigdy do rosołu.
Dobry rosół to przynajmnie 3 rodzaje mięsa- drób np kaczka , indyk lub kura i wołowina. Jedna marchewka,1 nieduża pietruszka i kawałek selera.
Za dużo jarzyn to rosół robi sie słodki.
Sól, kilka ziaren pieprzu i kawałek suszonego grzyba który czyści rosół, kawałyk przypalonej cebuli.
Kto miał babcię na wsi, to wie jak wygląda prawdziwy rosół.

143 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń