Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby proste danie,ale dobry rosół potrzebuje kilku składników i czasu. Najważniejsze to odpowiednia temperatura, bo rosołu nie można gotować na pełnym gazie on ma "puszczać oko".
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 962
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 260
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 962
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 260
Składniki
Umyłam mięso następnie włożyłam do garnka i zalałam wodą na około 2cm ponad jego ilość. Nie kroiłam go już na mniejsze kawałki. Przykryłam pokrywką,dodałam sól i zagotowałam. Po zagotowaniu zmniejszyłam ogień i zszumowałam wywar. W międzyczasie przygotowałam warzywa: obrałam,umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki: marchew,selera,pora i pietruszkę.
Po zszumowaniu dodałam wcześniej przygotowane warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Ponownie doprowadziłam do wrzenia. Następnie zmniejszyłam ogień i gotowałam pod lekko uchyloną pokrywą przez około 2,5h. Ważne: rosół ma mrugać. Jeśli nie masz kury to możesz ją zastąpić innym mięsem.Polecam zestaw: duże skrzydło z indyka, 2szyje z indyka, 20dag wołowiny. Warzywa te same co do kury. Sposób postępowania ten sam. Natomiast w takim wypadku by rosół miał ładny kolor należy dodać jedną opalaną cebulę. Mała podpowiedź:) z ugotowanych w rosole warzyw wychodzi świetna sałatka jarzynowa. Przepis na nią znajdziesz na moim profilu. Smacznego!