Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół z perliczki

Rosół z perliczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16588

Dodano:

Odsłon: 4499

Ulubiona zupa Polaków. Tym razem proponuję z perliczki.

Składniki

  • 1 perliczka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • natka pietruszki
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • 2 nieduże suszone grzyby
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Perliczkę umyłem, Podzieliłem na części. Włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Doprowadziłem do wrzenia ,zmniejszyłem płomień i gotowałem, tak aby rosół tylko pykał. Obrałem marchewkę, pietruszkę, por oraz seler. Kapustę związałem nicią, aby się nie rozpadła, włożyłem do rosołu. Umyłem, pokroiłem, dodałem do rosołu razem z pieprzem. Cebulę obrałem, opiekłem, dodałem do rosołu. Podobnie opiekłem kawałek korzenia pietruszki. Gotowałem tak, aby rosół tylko „mrugał”, a mięso było zupełnie miękkie. 15 minut przed końcem gotowania rosół posoliłem do smaku. Podawałem z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 21 lutego 2017 Nie ma lepszego rosołu na świecie jak z PERLICZKI,niebo dla podniebienia :))) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia-p 21 lutego 2017 Nie jadłam nigdy z perliczki. Zawsze tradycyjny rosół robię. Chyba się skuszę na zmianę :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 21 lutego 2017 najsmaczniejszy na świecie z perliczki ;-) i do tego ta opiekana pietrucha i cebulka...mniammm ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń