Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo prosty, ale aromatyczny krem z dyni, który doprawimy odrobiną curry i masła orzechowego. Już sam zapach tej zupy rozgrzewa. W smaku dominuje curry, które bardzo przyjemnie grzeje w przełyk. Masło orzechowe łagodzi pikantność przypraw i sprawia, że konsystencja jest jeszcze bardziej kremowa. Dodajcie do tego kleks śmietany, maślane grzanki i dostaniecie idealną jesienną kolację.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 141
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1009
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1178
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12006
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 141
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1009
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1178
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12006
Składniki
Przygotuj wywar warzywny. Umyj, obierz i pokrój w drobne kawałki marchew, seler, pietruszkę, pora i cebulę. W garnku rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek. Przełóż do niego pokrojone warzywa i podsmażaj je przez około 4 – 5 minut, stale mieszając, aż wyraźnie zmiękną. Do warzyw dodaj dwa rozgniecione ząbki czosnku, pięć ziaren czarnego pieprzu, pięć kulek ziela angielskiego, dwa liście laurowe i natkę pietruszki. Zawartość garnka zalej 1.5 l zimnej wody i delikatnie wymieszaj, upewniając się przy tym, że wszystkiego warzywa znajdują się pod jej powierzchnią. Tak przygotowany wywar doprowadź pod przykryciem do wrzenia, a następnie zmniejsz grzanie i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
W międzyczasie przygotuj grzanki. Trzy kromki pieczywa pokrój w około centymetrową kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Pieczywo wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż je na średnim ogniu przez około dwie, trzy minuty, aż nabierze pięknego, złotego koloru. Gotowe grzanki zdejmij z ognia i przełóż do osobnego naczynia.
Dynię obierz, oczyść z pestek i pokrój w około dwucentymetrową kostkę. Dwie średnie cebule pokrój w piórka.
Po godzinie wyjmij warzywa z bulionu za pomocą łyżki cedzakowej i dodaj do niego pokrojoną w kostkę dynię. Zawartość garnka gotuj pod przykryciem przez kolejnych kilka minut, aż dynia wyraźnie zmięknie.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła klarowanego i dodaj cebulę. Podsmażaj ją na średnio niskim ogniu, aż się zeszkli i stanie półprzeźroczysta. Powinno zająć to około 5 minut. Dodaję do niej dwie łyżeczki średnio pikantnego curry w proszku, pół łyżeczki suszonego imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej i łyżeczkę kminku. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez kolejną minutę lub dwie, do uwolnienia aromatu przez przyprawy.
Przełóż zawartość patelni do garnka z gotującą się dynią. Zupę przemieszaj do równego rozprowadzenia przypraw w płynie i gotuj kilka minut pod przykryciem.
Gdy dynia zmięknie, zblenduj zupę na gładki krem. Dodaj do niej 40 g gładkiego masła orzechowego i dopraw do smaku solą.
Podaj zupę z ulubionymi dodatkami. Ja serwuję ją z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i przygotowanymi wcześniej maślanymi grzankami. Dobrym dodatkiem są również prażone pestki dyni lub groszek ptysiowy.
Smacznego!