Do góry

Zupy Przepis na:

Rozgrzewająca zupa warzywna

Rozgrzewająca zupa warzywna

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49638

Dodano:

Odsłon: 370

Zupa krem przygotowana w mgnieniu oka, z warzyw które akurat miałam pod ręką. Wyrazistości nadaje jej papryczka chili. Polecam taka zupkę na chłodniejsze, zimowe dni. Zupę podałam z makaronem ryżowym, toteż jest nie tylko smaczna i rozgrzewająca, ale także sycąca.

Składniki

  • cukinia 1/2 sztuki
  • seler korzeniowy 1/4 sztuki
  • marchew 2 sztuki
  • kalafior 1/4 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • śmietana 18% 2- 3 łyżki
  • wywar mięsny (u mnie woda z gotowania surowej białej kiełbasy) 0.5 litra
  • świeża papryczka chili (drobno posiekana) 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • makaron ryżowy 100 g
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rozgrzewająca zupa warzywna

Przygotowanie

  1. Warzywa (marchew, seler, cebulę, cukinię) myjemy, obieramy, kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy różyczki kalafiora. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości (40- 45 minut).

    Po tym czasie warzywa blendujemy, jeżeli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać trochę wody.

    Zupę doprawiamy do smaku odrobiną chili, solą i mielonym czarnym pieprzem. Dodajemy 2- 3 łyżki śmietany. Całość gotujemy około 4- 5 minut.

    Zupę podajemy z makaronem ryżowym, ugotowanym oddzielnie według przepisu znajdującego się na opakowaniu.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń