Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam was bardzo gorąco u nas dziś pyszna zupka ryżowa z ziemniakami na szyjach indyczych, ta zupa to wspomnienia mego dzieciństwa taką zawsze przygotowywał nam dziadek a i mama do dziś taką zupkę gotuje. Jest bardzo smaczna bo rosołowa rozgrzewająca i bardzo syta. Jeśli ktoś jeszcze takiej nie gotował to serdecznie zachęcam będziecie zachwyceni jej smakiem. Bardzo lubię gotować dania z czasów mojego dzieciństwa.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12288
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1530
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 124
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12288
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1530
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 124
Składniki
Na początek do garna włożyć umyte i pokrojone na części szyje indycze, marchew oraz korzeń pietruszki i liście pora pokrojone dowolnie. Całość od czasu gdy się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa na szyjach. W czasie gotowania się wywaru zdjąć powoli powstałe szumowiny od gotowanego się mięsa. Gdy już są zebrane szumowiny a wywar nadal się gotuje dodać suszoną włoszczyznę, liście laurowe, ziela angielskie oraz tłuszcz z gęsi i przyprawę uniwersalną i dalej gotować do pełnej miękkości mięsa na szyjach. Jak już mięso jest miękkie wyjąć szyje i pozostawić do ostygnięcia.
Jak już szyje są wyjęte z wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz na ziemniaki wsypać od razu ryż. Całość z wywarem gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków i ryżu. Gdy ziemniaki i ryż są już wystarczająco miękkie dodać drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki oraz świeży koper również pokrojony drobniej całość zagotować i zdjąć z ognia.
Jeszcze gorącą zupę pyszną i aromatyczną podałam z kawałkami mięsa oskubanymi z kości szyj indyczych. Zupę przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Zupa wyszła tak smaczna że nic nie zostało. Taka zupa nadaje się w sam raz na zimne zimowe i mroźne dni. Jest dość szybka w przygotowaniu bardzo dużo zależy od mięsa jakie dodamy do gotującej się zupy.