Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałacianka to wiosenna, lekka, cudownie zielona zupa pełna witamin. Pokochają ją nawet ci, którzy nie przepadają za smakiem sałaty. Dla miłośników liściastych warzyw to dobry sposób na wykorzystanie tych, które straciły na jędrności i nie nadają się już do sałatki.
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 74
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 103
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38354
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 51
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 74
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 103
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38354
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 51
Składniki
Umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki (możesz nawet zetrzeć na tarce) seler. Ugotuj do miękkości w wodzie z kostką bulionową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Umyj sałatę i szpinak. Pokrój na niewielkie kawałki i włóż 2/3 liści do garnka z bulionem. Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Gotuj przez 5-1o minut. Pod koniec dołóż do garnka resztę sałaty i szpinaku. Dzięki dokładaniu liści partiami sałacianka będzie miała żywy, zielony kolor.
Zdejmij zupę z palnika i poczekaj, aż nieco przestygnie. Zblenduj na gładki krem. W osobnym naczyniu zahartuj śmietanę 2-3 łyżkami ciepłej zupy. Dodaj śmietanę do garnka i wymieszaj. Jeśli chcesz, by zupa miała bardziej wyrazisty smak, dodaj także startą na tarce gorgonzolę. Wymieszaj.
Podgrzej ponownie sałaciankę, cały czas mieszając. Gdy będzie już gorąca, dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podawaj zupę w uprażonymi na patelni orzeszkami pini.