Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałacianka to wiosenna, lekka, cudownie zielona zupa pełna witamin. Pokochają ją nawet ci, którzy nie przepadają za smakiem sałaty. Dla miłośników liściastych warzyw to dobry sposób na wykorzystanie tych, które straciły na jędrności i nie nadają się już do sałatki.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 117
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 202
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 54
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 117
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 202
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 54
Składniki
Umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki (możesz nawet zetrzeć na tarce) seler. Ugotuj do miękkości w wodzie z kostką bulionową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Umyj sałatę i szpinak. Pokrój na niewielkie kawałki i włóż 2/3 liści do garnka z bulionem. Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Gotuj przez 5-1o minut. Pod koniec dołóż do garnka resztę sałaty i szpinaku. Dzięki dokładaniu liści partiami sałacianka będzie miała żywy, zielony kolor.
Zdejmij zupę z palnika i poczekaj, aż nieco przestygnie. Zblenduj na gładki krem. W osobnym naczyniu zahartuj śmietanę 2-3 łyżkami ciepłej zupy. Dodaj śmietanę do garnka i wymieszaj. Jeśli chcesz, by zupa miała bardziej wyrazisty smak, dodaj także startą na tarce gorgonzolę. Wymieszaj.
Podgrzej ponownie sałaciankę, cały czas mieszając. Gdy będzie już gorąca, dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podawaj zupę w uprażonymi na patelni orzeszkami pini.