Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałacianka to wiosenna, lekka, cudownie zielona zupa pełna witamin. Pokochają ją nawet ci, którzy nie przepadają za smakiem sałaty. Z kolei dla miłośników liściastych warzyw to dobry sposób na wykorzystanie tych, które straciły na jędrności i nie nadają się już do sałatki. Zupa zaskakuje swoim wyglądem, bo ma piękny zielony kolor. Doskonale sprawdzi się w roli wiosenno-letniego obiadu albo eleganckiej przystawki.
Sałata masłowa większości z nas kojarzy się głównie z kanapkami lub świeżymi sałatkami. Jest delikatna, miękka, lekko słodkawa. Właśnie dlatego pomysł ugotowania jej w zupie może na pierwszy rzut oka wydawać się zaskakujący. Mimo wszystko świetnie znosi krótką obróbkę termiczną, a odpowiednio przygotowana potrafi odmienić smak zupy i nadać jej wyjątkowej lekkości oraz aksamitności.
Lekka i niebanalna zupa sałacianka zachwyca prostotą składników i głębią smaku. To zasługa dodania do sałaty masłowej szpinaku, odrobiny czosnku, selera i aromatycznego oregano. Opcjonalnie możesz urozmaicić kompozycję serem gorgonzola, ale nie jest to konieczne. Wszystko zależy od tego, czy lubisz jego smak. Subtelny dodatek kwaśnej śmietany i przypraw sprawiają, że jest łagodna w smaku, ale nie mdła. Dodaj też orzeźwiającego soku z limonki, aby była lekko kwaśna.
Zupa z sałaty masłowej ma kremową konsystencję, ale możesz ją regulować dzięki blendowaniu. Tak samo dopasujesz intensywność smaku oraz ilość przypraw do swoich upodobań. To jeden z przepisów na zupę, który możesz modyfikować, np. w zależności od okazji.
Jedną z największych zalet zupy sałacianki, tuż obok jej delikatnego smaku, jest apetyczny jasnozielony kolor. Jak go uzyskać? Przede wszystkim dodawaj liście sałaty i szpinaku partiami. Podziel je na dwie porcje. Pierwszą z nich dodaj na początku gotowania, a drugą tuż pod koniec, dosłownie na ostatnie 1-2 minuty. Zielone liście nie lubią wysokiej temperatury i długiego gotowania. Wystarczy 5-10 minut delikatnego podgrzewania, aby zmiękły i oddały aromat. Unikaj silnego wrzenia, tak samo jak w przypadku przepisu na rosół.
Gotowana sałata masłowa ma łagodny, lekko orzechowy smak i bardzo przyjemną strukturę po zblendowaniu – kremową, niemal maślaną. Świetnie łączy się z czosnkiem, ziołami, kwaśną śmietaną i cytrusami. Podczas gotowania, szybko traci swoją objętość i mięknie, co czyni ją idealnym składnikiem zup kremów. Najlepiej dusić ją krótko, około 10 minut, aby nie straciła smaku ani koloru. Dłuższe gotowanie może sprawić, że stanie się gorzka i zdominuje inne składniki.
Jeśli smak gotowanej sałaty Cię zaskoczy, możesz w przyszłości sięgnąć także po inne zielone liście, które dobrze sprawdzają się na ciepło: boćwinę (liście buraka), jarmuż czy roszponkę. Wypróbuj również przepis na krem ze szpinaku. Każdy z tych składników wnosi nieco inne nuty i wartości odżywcze. Dużym plusem takich zup jest też szybkość ich przygotowania. Wystarczy chwila gotowania liści, odpowiednie doprawienie i zblendowanie składników na gładki krem.
Do uzyskania kremowej konsystencji sałacianki potrzebujesz blendera z nasadką miksującą. Możesz też użyć wersji kielichowej, o ile może pracować z ciepłymi płynami. Zblenduj zupę z sałaty masłowej dopiero wtedy, kiedy jej temperatura delikatnie spadnie. Odczekaj zatem kilka minut od ugotowania. Za kremową konsystencję zupy odpowiedzialne są składniki w odpowiednich proporcjach. Właśnie dlatego trzymaj się naszego przepisu, aby uzyskać gładki i aksamitny krem. Nie zapomnij o dodaniu śmietany 12%.
W naszym przepisie na zupę z sałaty proponujemy opcjonalnie dodać ser gorgonzola o kremowej konsystencji i intensywnym aromacie. Świetnie komponuje się z zielonymi warzywami liściastymi. Dodana w odpowiednim momencie i w umiarkowanej ilości znacznie wzbogaca smak sałacianki. Nie każdy jednak lubi ten rodzaj sera. Możesz zatem sięgnąć po ser feta, lekko słony i kremowy. Dobrze komponuje się z sokiem z limonki. Łagodny smak ma również serek mascarpone. Dodatkowo wpłynie on na kremową konsystencję zupy. Pod koniec gotowania możesz dodać również tarty parmezan.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10189
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9241
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6597
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10189
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9241
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6597
Składniki
Umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki (możesz nawet zetrzeć na tarce) seler. Ugotuj do miękkości w wodzie z kostką bulionową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Umyj sałatę i szpinak. Pokrój na niewielkie kawałki i włóż 2/3 liści do garnka z bulionem. Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Gotuj przez 5-1o minut. Pod koniec dołóż do garnka resztę sałaty i szpinaku. Dzięki dokładaniu liści partiami sałacianka będzie miała żywy, zielony kolor.
Zdejmij zupę z palnika i poczekaj, aż nieco przestygnie. Zblenduj na gładki krem. W osobnym naczyniu zahartuj śmietanę 2-3 łyżkami ciepłej zupy. Dodaj śmietanę do garnka i wymieszaj. Jeśli chcesz, by zupa miała bardziej wyrazisty smak, dodaj także startą na tarce gorgonzolę. Wymieszaj.
Podgrzej ponownie sałaciankę, cały czas mieszając. Gdy będzie już gorąca, dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podawaj zupę w uprażonymi na patelni orzeszkami pini.