Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałacianka to wiosenna, lekka, cudownie zielona zupa pełna witamin. Pokochają ją nawet ci, którzy nie przepadają za smakiem sałaty. Z kolei dla miłośników liściastych warzyw to dobry sposób na wykorzystanie tych, które straciły na jędrności i nie nadają się już do sałatki. Zupa zaskakuje swoim wyglądem, bo ma piękny zielony kolor. Doskonale sprawdzi się w roli wiosenno-letniego obiadu albo eleganckiej przystawki.
Sałata masłowa większości z nas kojarzy się głównie z kanapkami lub świeżymi sałatkami. Jest delikatna, miękka, lekko słodkawa. Właśnie dlatego pomysł ugotowania jej w zupie może na pierwszy rzut oka wydawać się zaskakujący. Mimo wszystko świetnie znosi krótką obróbkę termiczną, a odpowiednio przygotowana potrafi odmienić smak zupy i nadać jej wyjątkowej lekkości oraz aksamitności.
Lekka i niebanalna zupa sałacianka zachwyca prostotą składników i głębią smaku. To zasługa dodania do sałaty masłowej szpinaku, odrobiny czosnku, selera i aromatycznego oregano. Opcjonalnie możesz urozmaicić kompozycję serem gorgonzola, ale nie jest to konieczne. Wszystko zależy od tego, czy lubisz jego smak. Subtelny dodatek kwaśnej śmietany i przypraw sprawiają, że jest łagodna w smaku, ale nie mdła. Dodaj też orzeźwiającego soku z limonki, aby była lekko kwaśna.
Zupa z sałaty masłowej ma kremową konsystencję, ale możesz ją regulować dzięki blendowaniu. Tak samo dopasujesz intensywność smaku oraz ilość przypraw do swoich upodobań. To jeden z przepisów na zupę, który możesz modyfikować, np. w zależności od okazji.
Jedną z największych zalet zupy sałacianki, tuż obok jej delikatnego smaku, jest apetyczny jasnozielony kolor. Jak go uzyskać? Przede wszystkim dodawaj liście sałaty i szpinaku partiami. Podziel je na dwie porcje. Pierwszą z nich dodaj na początku gotowania, a drugą tuż pod koniec, dosłownie na ostatnie 1-2 minuty. Zielone liście nie lubią wysokiej temperatury i długiego gotowania. Wystarczy 5-10 minut delikatnego podgrzewania, aby zmiękły i oddały aromat. Unikaj silnego wrzenia, tak samo jak w przypadku przepisu na rosół.
Gotowana sałata masłowa ma łagodny, lekko orzechowy smak i bardzo przyjemną strukturę po zblendowaniu – kremową, niemal maślaną. Świetnie łączy się z czosnkiem, ziołami, kwaśną śmietaną i cytrusami. Podczas gotowania, szybko traci swoją objętość i mięknie, co czyni ją idealnym składnikiem zup kremów. Najlepiej dusić ją krótko, około 10 minut, aby nie straciła smaku ani koloru. Dłuższe gotowanie może sprawić, że stanie się gorzka i zdominuje inne składniki.
Jeśli smak gotowanej sałaty Cię zaskoczy, możesz w przyszłości sięgnąć także po inne zielone liście, które dobrze sprawdzają się na ciepło: boćwinę (liście buraka), jarmuż czy roszponkę. Wypróbuj również przepis na krem ze szpinaku. Każdy z tych składników wnosi nieco inne nuty i wartości odżywcze. Dużym plusem takich zup jest też szybkość ich przygotowania. Wystarczy chwila gotowania liści, odpowiednie doprawienie i zblendowanie składników na gładki krem.
Do uzyskania kremowej konsystencji sałacianki potrzebujesz blendera z nasadką miksującą. Możesz też użyć wersji kielichowej, o ile może pracować z ciepłymi płynami. Zblenduj zupę z sałaty masłowej dopiero wtedy, kiedy jej temperatura delikatnie spadnie. Odczekaj zatem kilka minut od ugotowania. Za kremową konsystencję zupy odpowiedzialne są składniki w odpowiednich proporcjach. Właśnie dlatego trzymaj się naszego przepisu, aby uzyskać gładki i aksamitny krem. Nie zapomnij o dodaniu śmietany 12%.
W naszym przepisie na zupę z sałaty proponujemy opcjonalnie dodać ser gorgonzola o kremowej konsystencji i intensywnym aromacie. Świetnie komponuje się z zielonymi warzywami liściastymi. Dodana w odpowiednim momencie i w umiarkowanej ilości znacznie wzbogaca smak sałacianki. Nie każdy jednak lubi ten rodzaj sera. Możesz zatem sięgnąć po ser feta, lekko słony i kremowy. Dobrze komponuje się z sokiem z limonki. Łagodny smak ma również serek mascarpone. Dodatkowo wpłynie on na kremową konsystencję zupy. Pod koniec gotowania możesz dodać również tarty parmezan.
Składniki
Umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki (możesz nawet zetrzeć na tarce) seler. Ugotuj do miękkości w wodzie z kostką bulionową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Umyj sałatę i szpinak. Pokrój na niewielkie kawałki i włóż 2/3 liści do garnka z bulionem. Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Gotuj przez 5-1o minut. Pod koniec dołóż do garnka resztę sałaty i szpinaku. Dzięki dokładaniu liści partiami sałacianka będzie miała żywy, zielony kolor.
Zdejmij zupę z palnika i poczekaj, aż nieco przestygnie. Zblenduj na gładki krem. W osobnym naczyniu zahartuj śmietanę 2-3 łyżkami ciepłej zupy. Dodaj śmietanę do garnka i wymieszaj. Jeśli chcesz, by zupa miała bardziej wyrazisty smak, dodaj także startą na tarce gorgonzolę. Wymieszaj.
Podgrzej ponownie sałaciankę, cały czas mieszając. Gdy będzie już gorąca, dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podawaj zupę w uprażonymi na patelni orzeszkami pini.