Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałacianka to wiosenna, lekka, cudownie zielona zupa pełna witamin. Pokochają ją nawet ci, którzy nie przepadają za smakiem sałaty. Dla miłośników liściastych warzyw to dobry sposób na wykorzystanie tych, które straciły na jędrności i nie nadają się już do sałatki.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5723
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 112
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 126
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 655
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5723
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 112
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 126
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 655
Składniki
Umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki (możesz nawet zetrzeć na tarce) seler. Ugotuj do miękkości w wodzie z kostką bulionową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Umyj sałatę i szpinak. Pokrój na niewielkie kawałki i włóż 2/3 liści do garnka z bulionem. Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Gotuj przez 5-1o minut. Pod koniec dołóż do garnka resztę sałaty i szpinaku. Dzięki dokładaniu liści partiami sałacianka będzie miała żywy, zielony kolor.
Zdejmij zupę z palnika i poczekaj, aż nieco przestygnie. Zblenduj na gładki krem. W osobnym naczyniu zahartuj śmietanę 2-3 łyżkami ciepłej zupy. Dodaj śmietanę do garnka i wymieszaj. Jeśli chcesz, by zupa miała bardziej wyrazisty smak, dodaj także startą na tarce gorgonzolę. Wymieszaj.
Podgrzej ponownie sałaciankę, cały czas mieszając. Gdy będzie już gorąca, dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podawaj zupę w uprażonymi na patelni orzeszkami pini.