Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Selerowa zupa z klopsikami"
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 210
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 558
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 210
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 558
Składniki
Bulwę selera obierz, umyj, pokrój w kostkę. Seler naciowy opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Do miski włóż mięso, dodaj 1-2 łyżeczki posiekanej cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj małe kuleczki.
Zagotuj bulion i wrzuć do niego mięsne kulki, gotuj ok. 10 min a potem wyjmij. Na patelni rozgrzej masło, do daj cebulę, seler naciowy oraz ziem niaki. Smaż ok. 10 min. Dodaj bulwę selera i smaż jeszcze ok. 5 min.
Warzywa przełóż do garnka z bulionem, gotuj na średnim ogniu ok. 20 min, aż będą miękkie, potem je odcedź. 2-3 łyżki selera naciowego odłóż a pozostałe wa rzywa zmiksuj na mus. Wlej tyle bulio nu, aby uzyskać pożądaną konsystencję zupy.
Dodaj śmietanę, odłożony seler naciowy, dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wrzuć mięsne kuleczki i podgrzej nie doprowadzając do wrzenia. Przelej na talerze, posyp szczypiorkiem.
50 minut. Porcja: 270 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie