Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Solianka to zupa charakterystyczna dla kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Rodzaj gulaszowej, ostrej i rozgrzewającej, jednocześnie kwaskowej za sprawą soku i ogórków kiszonych. Dodatek ten odróżnia ją od węgierskiej gulaszowej. Nasi wschodni sąsiedzi gotują ją od wieków. Szczególnie polecana jest zimą, ponieważ rozgrzewa i syci. Niektórzy uważają, że jest doskonała na kaca, więc w karnawale warto włączyć ją do swojego kulinarnego repertuaru. My ją często gotujemy, szczególnie zimą.
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 113
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 117
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 75
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 81
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 113
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 117
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 75
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 81
Składniki
Bierzemy duży gar, wlewamy około 4 l wody. W 4 l wody gotujemy warzywa-seler w całości i marchew pokrojoną w kostkę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kawałkiem boczku. Całość lekko solimy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec. Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na tłuszcz i przyrumieniamy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia cebuli i dodajemy zmiażdżony czosnek oraz pieczarki pokrojone w grubsze plasterki. Na koniec dajemy na patelnię paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy.
Do garnka z warzywami wrzucamy całe dobro z patelni. Patelnię opłukujemy wywarem z garnka i wlewamy do zupy. Trochę ją solimy i pieprzymy. Przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy zupę ok. godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Teraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gotujemy je do miękkości.
Ogórki kroimy w półplasterki, wrzucamy do zupy w momencie, gdy wszystko będzie miękkie. Wlewamy sok ogórkowy.
Na koniec robimy zasmażkę z mąki i smalcu. Zaciągamy nią zupę.
Gotową zupę wlewamy do talerzy, posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i kładziemy kleks śmietany.
Solianka gotowa!
Solianka to zupa wiejska. Nazwa jej pochodzi od słowa „sioło”, czyli wieś. Pierwotnie nie dodawano do niej pomidorów, kaparów, oliwek czy cytryny. Z biegiem czasu zaczęto soliankę wzbogacać o te składniki.
W zależności na jakim wywarze ją się gotuje rozróżniamy solianki mięsne, rybne i grzybowe.
W zupie tej obowiązkowymi składnikami są cebula, kiszone ogórki, pasta pomidorowa i sok z ogórków ( w soliankach mięsnych) i cytryna ( w soliankach rybnych i grzybowych) oraz dużo zieleniny i kwaśnej, gęstej śmietany.
Nasza solianka pochodzi z przepisu babci Kseni. Ugotowałyśmy jej więcej na dużą imprezę, ale nadwyżkę można zamknąć na gorąco w słoikach i przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie lub zamrozić na 4-5 miesięcy.