Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Polsce zupę grzybową je się najczęściej w Wigilię Bożego Narodzenia. Tymczasem najpyszniejsza – bo ze świeżych grzybów – jest późnym latem! Nie czekaj więc do zimy i sprawdź, jak smakuje solidna zupa grzybowa z właśnie zebranych podgrzybków!
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1615
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 521
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 373
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 64
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1615
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 521
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 373
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 64
Składniki
Przygotuj domowy bulion warzywny. Obierz marchewkę, korzeń pietruszki, ziemniaka, selera. Pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i opal nad palnikiem kuchenki gazowej (lub w całości podpiecz na patelni). Wszystkie warzywa i przyprawy na bulion umieść w garnku i zalej wodą. Zagotuj pod przykryciem. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
Oczyść, umyj i osusz grzyby. Jeśli są duże, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj bardzo drobno. Zeszklij ją na patelni na maśle, po czym dodaj do niej grzyby. Smaż przez kilka minut, cały czas mieszając.
Przecedź bulion. Marchewkę i ziemniaka pokrój w plasterki i włóż z powrotem do garnka (resztę ugotowanych warzyw wykorzystaj do innych celów). Dołóż też do niego grzyby i cebulę z patelni. Zalej gorącym bulionem i gotuj jeszcze przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i posiekaną pietruszkę. Jeśli zachodzi taka potrzeba, dopraw dodatkowo solą i pieprzem.