Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Polsce zupę grzybową je się najczęściej w Wigilię Bożego Narodzenia. Tymczasem najpyszniejsza – bo ze świeżych grzybów – jest późnym latem! Nie czekaj więc do zimy i sprawdź, jak smakuje solidna zupa grzybowa z właśnie zebranych podgrzybków!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4182
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 239
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 767
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3613
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4182
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 239
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 767
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3613
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Przygotuj domowy bulion warzywny. Obierz marchewkę, korzeń pietruszki, ziemniaka, selera. Pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i opal nad palnikiem kuchenki gazowej (lub w całości podpiecz na patelni). Wszystkie warzywa i przyprawy na bulion umieść w garnku i zalej wodą. Zagotuj pod przykryciem. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
Oczyść, umyj i osusz grzyby. Jeśli są duże, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj bardzo drobno. Zeszklij ją na patelni na maśle, po czym dodaj do niej grzyby. Smaż przez kilka minut, cały czas mieszając.
Przecedź bulion. Marchewkę i ziemniaka pokrój w plasterki i włóż z powrotem do garnka (resztę ugotowanych warzyw wykorzystaj do innych celów). Dołóż też do niego grzyby i cebulę z patelni. Zalej gorącym bulionem i gotuj jeszcze przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i posiekaną pietruszkę. Jeśli zachodzi taka potrzeba, dopraw dodatkowo solą i pieprzem.