Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy za oknem wieje jesiennym chłodem warto zrobić sycącą i rozgrzewającą pyszną zupę. Taką zupą może być żurek pełen warzyw z kiełbasą i boczkiem.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1560
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 682
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 271
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1560
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 682
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 271
Składniki
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki, obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, lekko solimy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie przygotowujemy wędliny:kiełbasy kroimy w ćwierć plastry, boczek i cebulę w małą kostkę a czosnek drobno siekamy. Na patelnię wrzucamy pokrojony boczek i smażymy do czasu aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy cebulę i smażymy do czasu aż stanie się szklista. Do cebuli dodajemy kiełbadę śląską/zwyczajną i smażymy do zrumienienia. Na koniec na patelnię dodajemy czosnek i podsmażamy razem z kiełbasą przez ok 1 min. /często mieszając by czosnek się nie przypalił/. Zawartość patelni dodajemy fo ugotowanych warzyw. Dodajemy także pokrojoną kiełbasę wędzoną,wlewamy zakwas, dodajemy majeranek /ja dodałam dwie łyżki ale ile kto lubi/. Zupę mieszamy, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 5-10 min. *Kiełbasa wędzona to może być np. jałowcowa, polska. *Wykorzystałam gotowy gęsty zakwas w słoiku. Jeśli będziemy korzystać ze sklepowego rzadszego np. z butelki by zupa miała odpowiedni smak musimy dodać go więcej. Ale najlepszy jest oczywiście zakwas własnoręcznie przygotowany:) i wtedy dodajemy go wg uznania.