Do góry

Zupy Przepis na:

Szczawiowa ze świeżego szczawiu

Szczawiowa ze świeżego szczawiu

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 2582

Dodano:

Odsłon: 5972

Gdy przywiozę świeży szczaw Cześć przekładam do sloikow natomiast nie ma innej możliwości aby tego dnia nie zrobić przepysznej zupy.

Składniki

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • świeże liście szczawiu ok 30 dek.
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziemniaków
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki wegety
  • 1/2 szklanki śmietany 18
  • 5-6 jaj
  • pieprz mielony
  • suszony koperek
  • suszona pietruszka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać pokroić
    w plasterki.
    Ziemniaki zalać bulionem. Gdy zaczną się gotować dodać pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.
    Szczaw umyc przebrać, sparzyć wrzątkiem nastepnie przelać zimną wodą i posiekać.
    Gdy ziemniaki i warzywa będą miekkie dodać wegete. Następnie wrzucić szczaw i kostkę rosołowa. Gdy zupa nabierze smaku szczawiu doprawić pieprzem i ewentulanie solą do smaku.
    Śmietanę rozmieszac w odrobienie odlanej zupy i dodać do całości.
    Gdy się zagotuje wsypać po troszku suszonego kopru i pietruszki.
    Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo.
    Życzę smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 16 maja 2016 Szczawiowa ze świeżego szczawiu przypomina mi zaraz moje dziecinstwo... Dziękuję Ci za to wspomnienie... Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń