Do góry

Zupy Przepis na:

Szparagowo kokosowy krem z krewetkami

Szparagowo kokosowy krem z krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1728

Dodano:

Odsłon: 6110

Zupa którą zrobicie w 30 minut. Lekka, aksamitna, zdrowa. Trzeba cieszyć się szparagi póki jeszcze są. Tym razem wersja z krewetkami które uwielbiam. Zupa na ostro bo taką lubię. Ale można oczywiście chili pominąć.

Składniki

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki duże
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • olej ziołowy
  • papryczka chili
  • 20 dkg krewetki
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • zioła /bazylia, oregano 1 łyżeczka/
  • olej rzepakowy
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szparagowo kokosowy krem z krewetkami

Przygotowanie


  1. Szparagi obieram i kroję na kawałki, główki odkładam osobno. Cebulę i czosnek obieram i drobno kroję. Przesmażam na oleju rzepakowym. Ziemniaki obieram i kroję na kawałki, dodaję do cebuli razem ze szparagami. Główki dodam na końcu. Wlewam 750 ml wody i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Dodaję sól, pieprz, główki szparagów jeszcze 5 minut. Główki wyjmuję na talerz. Bedą do dekoracji. Do zupy dodaję mleczko kokosowe. Całość miksuję blenderem. Zupę podaję z papryczką chili, olejem ziołowym i krewetkami.

    Krewetki przekładam do miski, wlewam trzy łyżki oleju ziołowego, dodaję, sól, pieprz, bazylię, oregano i odstawiam na 30 minut do lodówki. Krewetki smażę po minucie z każdej strony na rozgrzanej patelni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń