Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka zupa z kurczakiem a la tortilla
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3926
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415213
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2499
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3926
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415213
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2499
Składniki
Podgrzewamy rosół. Blendujemy lub miksujemy pomidory z odrobiną kolendry i sokiem z limonki.
Podsmażamy cebulę i paprykę na złoty kolor i dodajemy warzywa, kawałki kurczaka i zmiksowane pomidory do rosołu.
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, dodając jeszcze odsączoną kukurydzę i fasolę, a także wszystkie przyprawy i przecier pomidorowy lub keczup. Mieszamy od czasu do czasu.
Jeśli zupa nie jest wystarczająco gęsta, zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Po tym gotujemy jeszcze przez chwilę.
Podajemy np. z kleksem ze śmietany, plasterkami awokado, wiórkami żółtego sera i natką pietruszki lub kolendry. Na wierzch kładziemy kilka nachosów lub chipsów z tortilli.
Jeśli nam się nie spieszy możemy sami przygotować domowe chipsy tortilla. W tym celu tniemy jeden placek tortilli na kawałki, obsypujemy sproszkowanym czosnkiem i ostrą papryką. Nagrzewamy piekarnik do 190 C. Kawałki tortilli układamy na blaszcze i skrapiamy oliwą. Pieczemy do uzyskania złotego koloru (ok. 12 minut). Smacznego!