Do góry

Zupy Przepis na:

Szybka zupa z kurczakiem a la tortilla

Szybka zupa z kurczakiem a la tortilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 1034

Dodano:

Odsłon: 545

Szybka zupa z kurczakiem a la tortilla

Składniki

  • mała cebula posiekana w kostkę
  • mała zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 3 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego
  • 1 pierś z kurczaka (upieczona lub ugotowana)
  • 1 puszka pomidorów
  • posiekana natka pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej (lub czarnej)
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku lub 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub chili i kminku
  • 3 łyżki keczupu lub przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej i odrobina zimnej wody (do zagęszczenia zupy)
  • chipsy tortilla lub nachosy
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybka zupa z kurczakiem a la tortilla

Przygotowanie

  1. Podgrzewamy rosół. Blendujemy lub miksujemy pomidory z odrobiną kolendry i sokiem z limonki.

  2. Podsmażamy cebulę i paprykę na złoty kolor i dodajemy warzywa, kawałki kurczaka i zmiksowane pomidory do rosołu.

  3. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, dodając jeszcze odsączoną kukurydzę i fasolę, a także wszystkie przyprawy i przecier pomidorowy lub keczup. Mieszamy od czasu do czasu.

  4. Jeśli zupa nie jest wystarczająco gęsta, zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Po tym gotujemy jeszcze przez chwilę.

  5. Podajemy np. z kleksem ze śmietany, plasterkami awokado, wiórkami żółtego sera i natką pietruszki lub kolendry. Na wierzch kładziemy kilka nachosów lub chipsów z tortilli.

  6. Jeśli nam się nie spieszy możemy sami przygotować domowe chipsy tortilla. W tym celu tniemy jeden placek tortilli na kawałki, obsypujemy sproszkowanym czosnkiem i ostrą papryką. Nagrzewamy piekarnik do 190 C. Kawałki tortilli układamy na blaszcze i skrapiamy oliwą. Pieczemy do uzyskania złotego koloru (ok. 12 minut).

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń