Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa dyniowa w orientalnej wersji z pastą tom yum i mleczkiem kokosowym, podana ze smażonymi klopsikami. Jest kwaśno-pikantna, kremowa, bardzo aromatyczna. Smakuje wyśmienicie i świetnie rozgrzewa w zimne dni.
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 109
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 69
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 178
Szukasz pomysłu na szybkie, sycące i pyszne śniadanie? Tortilla z patelni to...
Odsłon: 314
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 109
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 69
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 178
Szukasz pomysłu na szybkie, sycące i pyszne śniadanie? Tortilla z patelni to...
Odsłon: 314
Składniki
Dynię obieramy, pozbywamy się pestek ze środka. Miąższ kroimy w grubszą kostkę. Kapustę również kroimy w grubą kostkę, marchew w plasterki, cebulę w kostkę, ząbki czosnku na mniejsze kawałki. Warzywa wkładamy do garnka zalewamy wodą (około 2 cm nad warzywa) i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, pastę tom yum, koncentrat pomidorowy i cukier, dolewamy wody aby zupa miała odpowiadającą nam konsystencję. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy, ale delikatnie, bo pasta tom yum jest słona, ostra i bardzo aromatyczna.
Klopsiki: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mieszamy z cebulą, jajkiem, bułką tartą. Na początku lepiej dać 2 łyżki bułki, a jeśli mięso jest zbyt luźne aby łatwo je formować, dodać jeszcze jedną łyżkę. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem. Z mięsa formujemy klopsiki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miseczek nakładamy makaron, zalewamy zupą, wkładamy klopsiki i posypujemy całość czarnym sezamem.