Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa dyniowa w orientalnej wersji z pastą tom yum i mleczkiem kokosowym, podana ze smażonymi klopsikami. Jest kwaśno-pikantna, kremowa, bardzo aromatyczna. Smakuje wyśmienicie i świetnie rozgrzewa w zimne dni.
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21692
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 299
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 297
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21692
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 299
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 297
Składniki
Dynię obieramy, pozbywamy się pestek ze środka. Miąższ kroimy w grubszą kostkę. Kapustę również kroimy w grubą kostkę, marchew w plasterki, cebulę w kostkę, ząbki czosnku na mniejsze kawałki. Warzywa wkładamy do garnka zalewamy wodą (około 2 cm nad warzywa) i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, pastę tom yum, koncentrat pomidorowy i cukier, dolewamy wody aby zupa miała odpowiadającą nam konsystencję. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy, ale delikatnie, bo pasta tom yum jest słona, ostra i bardzo aromatyczna.
Klopsiki: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mieszamy z cebulą, jajkiem, bułką tartą. Na początku lepiej dać 2 łyżki bułki, a jeśli mięso jest zbyt luźne aby łatwo je formować, dodać jeszcze jedną łyżkę. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem. Z mięsa formujemy klopsiki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miseczek nakładamy makaron, zalewamy zupą, wkładamy klopsiki i posypujemy całość czarnym sezamem.