Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tajska zupa ryżowa"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 135
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31307
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 417
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 135
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31307
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 417
Składniki
Trawę cytrynową potnij na kawałki o długości 4 cm i lekko rozbij nożem, aby wydobyć z niej aromat. Umyte liście kapusty pekińskiej pokrój w małe kawałki. Papryczkę chili drobno posiekaj.
Do miski włóż mięso, dodaj sos rybny, imbir, mąkę ziemniaczaną, posiekaną papryczkę chili i dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi uformuj 16 małych kuleczek.
Do garnka wlej 1 i 1 l wody, włóż skrzydełka, obraną cebulę, imbir i gotuj na małym ogniu 1 godz. Po tym czasie wyjmij skrzydełka, cebulę i imbir, a do bulionu dodaj trawę cytrynową i sos rybny.
Podgrzej, a gdy zacznie wrzeć wyjmij kawałki trawy cytrynowej, dodaj pulpeciki i gotuj na małym ogniu 5 min. Na koniec dodaj pokrojone liście kapusty pekińskiej i ugotowany ryż. Całość gotuj jeszcze kolejne 3-5 min.
Zupę przelej do miseczek i udekoruj posiekanym szczypiorem. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
<strong>: 90 minut. Porcja: 330 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie