Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
JEŻELI CHCEMY DOBRZE UMRZEĆ, TO MUSIMY DOBRZE ŻYĆ - MOTTO VINCENZA PRIESSNITZA Na obiadek zacne danie dziś - Tybetańska THUKPA - zupa pomidorowa z warzywami i makaronem. Skład : 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 seler 2 litry bulionu Mięsiowo (żeberka wieprzowe, lub drób) 2 ząbki czosku 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka chilli Kilka pomidorów (lub puszka pomidorów) 1 cebula 2 pietruszki 1 łyżka kminu 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 1 mały bakłażan 1 Ulubiony makaron (Ryżowy, jajeczny, pasta lub inny) (Opcjonalnie kilka kolorowych ziemniaczków, np Niebieskiej odmiany Vitelotte) W tej zupie jest użyty makaron muszelki dla zobrazowania koneksji z wodą albowiem ... Dziś dla odmiany chciałbym ja uhonorować nie artystę , nie króla , nie wojownika ale zwykłego chłopa anaalfabetę i samouka Tym chłopem jest ślązak z pochodzenia - Vincent Priessnitz Wynalazcę znanego dziś PRYSZNICA i propagatora Hydroterapii i metod leczniczych Vincenz Prießnitz był najmłodszym z sześciorga rodzeństwa. Jego rodzicami byli gospodarz Franz Prießnitz i jego żona Theresia Kappel. Po śmierci najstarszego brata i utracie wzroku przez ojca, w wieku 12 lat Vincenz przerwał naukę i skoncentrował się na pracy w rodzinnym gospodarstwie. Z krótkiego pobytu w szkole nie wyniósł zdolności czytania i pisania, był analfabetą. W wieku 16 lub 17 lat spadł z płochliwego konia a wóz przejechał mu pierś i złamał dwa żebra. Bez pomocy lekarskiej naraził się na powikłania – choroby organów wewnętrznych. Wezwany doktor uznał obrażenia za nie do wyleczenia, w najlepszym razie Vincenz miał zostać kaleką na zawsze. Z braku środków finansowych musiał sobie pomóc sam. Do rany przyłożył nasączony zimną wodą opatrunek, bandażując ją ciasno wieloma warstwami chust. Żebra zrosły się bardzo szybko – dając w ten sposób początek metodzie „opatrunków Prießnitza”. Wkrótce też Vincenz otrzymał przydomek „wodnego lekarza”. Samodzielnie nie napisał i nie wydał niczego, swoje doświadczenie i metody przekazał córce Hedwidze, która skwapliwie notowała dyktowane jej przez ojca treści. Notatki te, znane jako Vincenza Prießnitza Rodzinna Księga Wodna (Vinzenz Prießnitz’sche Familien Wasserbuch), znajdują się w Instytucie Historii Medycyny Uniwersytetu Wiedeńskiego. W 1846, w imieniu cesarza Austrii, za swoją działalność leczniczą został odznaczony złotym medalem zasługi. W parku miejskim w Jesioniku (pomnik Vincenza Priessnitza w Jesioniku) i w Wiedniu w „Parku przy Tureckim Szańcu” (Türkenschanzpark) znajdują się pomniki poświęcone Vincenzowi Prießnitzowi. Na Placu Wolności w Poznaniu znajduje się pomnik greckiej bogini zdrowia Hygiei z inskrypcją poświęconą Priessnitzowi, ufundowany w 1841 przez hr. Edwarda Raczyńskiego. W Niemczech od 1960 organizacja grupująca specjalistów z zakresu medycyny niekonwencjonalnej (Heilpraktikerschaft) nadaje „Medal Prießnitza”. Nazwisko Prießnitza weszło na stałe do zasobów języka polskiego. To właśnie od jego spolonizowanej formy wywodzi się słowo prysznic.
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 524
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1872
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 136
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 210
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 524
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1872
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 136
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 210
Składniki
Na rozrzanym oleju przez chwilę prażymy kmin z dodatkiem tartego imbiru, czosnku i cebuli . Gdy zaczną wydawać przyjemny zapach, zalewamy wodą (opcjonalnie bulionem) , wrzucamy mięsiwo i pozostałe warzywa krojone , gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucamy makaron aby się zagotował również. Całość doprawiamy pieprzem syczuańskim i podajemy na gorąco.