Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj na obiad zrobiłam lekką zupę pieczarkową. Niby nic odkrywczego ale dodatek mleczka kokosowego oraz tymianku i lubczyku sprawił, że zupa była na prawdę aromatyczna. Lekka zarazem bo bez tłustej śmietany i nie zagęszczana mąką. Może i Wam przypadnie do gustu.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Trochę oleju rozgrzałam w garnku z grubym dnem, wrzuciłam pokrojoną w kostkę cebulę i lekko zeszkliłam. Umyte pieczarki pokroiłam w większe kawałki. Dorzuciłam do cebuli. Dodałam tymianek i lubczyk. Pieczarki z cebulą smażyłam mieszając aż pieczarki puszczą sok i lekko się zarumienią. Obrane ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę a marchewkę w pół talarki. Warzywa dorzuciłam do pieczarek, wlałam sos sojowy i chwilę wszystko razem podsmażałam mieszając. Warzywa zalałam 1 litrem wody i gotowałam niecałe 20 minut do miękkości warzyw. Już po ugotowaniu ale jak zupa byłą jeszcze bardzo gorąca dodałam mleczko kokosowe. Zupę mieszałam dotąd aż mleczko się rozpuści. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem.