Do góry

Zupy Przepis na:

Tymiankowa zupa pieczarkowa z mleczkiem kokosowym

Tymiankowa zupa pieczarkowa z mleczkiem kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 809

Dodano:

Odsłon: 8399

Dzisiaj na obiad zrobiłam lekką zupę pieczarkową. Niby nic odkrywczego ale dodatek mleczka kokosowego oraz tymianku i lubczyku sprawił, że zupa była na prawdę aromatyczna. Lekka zarazem bo bez tłustej śmietany i nie zagęszczana mąką. Może i Wam przypadnie do gustu.

Składniki

  • 1 cebula
  • Ok.15 niewielkich pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1-1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • Łyżka sosu sojowego
  • 2 duże łyżki mleka kokosowego z puszki (stała część)
  • Sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tymiankowa zupa pieczarkowa z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

  1. Trochę oleju rozgrzałam w garnku z grubym dnem, wrzuciłam pokrojoną w kostkę cebulę i lekko zeszkliłam. Umyte pieczarki pokroiłam w większe kawałki. Dorzuciłam do cebuli. Dodałam tymianek i lubczyk. Pieczarki z cebulą smażyłam mieszając aż pieczarki puszczą sok i lekko się zarumienią. Obrane ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę a marchewkę w pół talarki. Warzywa dorzuciłam do pieczarek, wlałam sos sojowy i chwilę wszystko razem podsmażałam mieszając. Warzywa zalałam 1 litrem wody i gotowałam niecałe 20 minut do miękkości warzyw. Już po ugotowaniu ale jak zupa byłą jeszcze bardzo gorąca dodałam mleczko kokosowe. Zupę mieszałam dotąd aż mleczko się rozpuści. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń