Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekko kwaśna, lekko słodka i bardzo sycąca.
Pulpety po zagrzebsku są wyjątkowo miękkie i rozpływają się w ustach. Zawdzię...
Odsłon: 24319
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 272
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 355
Pulpety po zagrzebsku są wyjątkowo miękkie i rozpływają się w ustach. Zawdzię...
Odsłon: 24319
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 272
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 355
Składniki
Mieszamy mielone mięso, ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko. Solimy i pieprzymy, następnie z otrzymanej masy formujemy niewielkie pulpety, które obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni.
Paprykę kroimy paski, a pieczarki w zależności od wielkości na niewielkie części (ja użyłam małych pieczarek, które pokroiłam na ćwiartki). Dodajemy do bulionu razem z podsmażonymi wcześniej pulpecikami i gotujemy ok. 10 minut. W zależności od tego, czy chce się mieć zupę bardziej czy mniej gęstą, można ugotować ją w większej ilości bulionu, ta wychodzi raczej gęsta. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i gotujemy kolejne 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki i tymiankiem.