Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja interpretacja włoskiej zupy Minestrone. Zupa jest wystarczająco bogata i pożywna, że może stanowić danie główne. Gwarantuję, że polubią nawet mięsożercy.
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 44
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 110
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 52
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2912
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 44
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 110
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 52
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2912
Składniki
Ja wolę kupić własną fasolę i namoczyć ją przez noc. Po prostu wychodzi taniej, wychodzi więcej (na później), unikniemy nadmiaru soli(patrz puszka fasoli), generalnie jest smaczniejsza. Jednak jest to proces czasochłonny - moczenie 10 godzin, gotowanie godzina. Możecie kupić puszkę fasoli, ale zalecam zrobić od podstaw. Warzywa myjemy, marchewkę i cebulę obieramy, wszystko kroimy w drobną kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy masła klarowane, następnie dodajemy przyprawy (ziele angielskie, pieprz, imbir i czosnek), krótko smażymy. Dodajemy marchewkę i cebulę, smażymy na małym ogniu 2-3 minuty. Później dodajemy wszystkie warzywa i dalej smażymy przez jakieś 5 minuty, aż wszystko zmięknie i zacznie pachnieć. Zalewamy ok. 1,5 litra wody, zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa się gotuje, dodajemy makaron. Zależnie od rodzaju makaronu (patrz opakowanie), gotujemy +/- 10 minut. Pod sam koniec dodajemy do zupy fasolę. Solimy, pieprzymy do smaku. Zupa jest dość chuda, koneserów zawiesistych zup może wydać się postna, dlatego można ją podbić śmietaną lub gęstym jogurtem. Podawać z wiejskim pieczywem.