Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W najciemniejszy i najbardziej ponury czas roku zapragnęłam czegoś jasnego do jedzenia i dzięki temu powstała wegańska biała zupa – krem. Kalafior czekał już od kilku dni na swoją szansę. Resztę składników zawsze mam w domu, bo nie da się żyć bez selera, pietruszki i ziemniaków. No nie da się, to przecież podstawa każdej kuchni, nawet mięsnej! Biała zupa jest bezglutenowa i niskokaloryczna. Może być wegańska lub wegetariańska, jak wolisz. W obu wersjach jest pyszna i robi wrażenie wykwintnej, jak z pałacowej kuchni.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 172
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4378
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11899
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6786
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5595
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 172
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4378
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11899
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6786
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5595
Składniki
Oczyszczone, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa włóż do garnka. Dodaj cząber, zalej całość wodą i gotuj do momentu, aż składniki osiągną całkowitą miękkość.
Zmiksuj zupę na krem np. za pomocą blendera ręcznego (żyrafy), dodaj pozostałe przyprawy oraz płatki drożdżowe (w wersji wegańskiej). Jeśli masz ochotę na wersję wegetariańską – pomiń płatki drożdżowe. Wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
Na koniec dodaj – ewentualnie – starty parmezan lub inny podobny, twardy i wyrazisty ser. Wymieszaj zupę i rozlej do miseczek/talerzy.
Podaj krem z białych warzyw posypany uprażonymi pestkami i skropiony wybranym olejem lub oliwą.
Smakowitym dodatkiem do tej wykwintnej zupy będą podane osobno grzanki z białego pieczywa (bułka, bagietka, ciabatta albo ostatecznie chleb tostowy) posmarowane konfitowanym czosnkiem (przepis na czosnek znajdziesz na blogu). A może z aromatycznym domowym hummusem? Albo – z czymkolwiek chcesz, bo każdy pasujący dodatek będzie dobry. Wegańska biała zupa jest pyszna, a przy tym wystarczająco wykwintna, by podać ją nawet podczas uroczystego przyjęcia. Naprawdę warto spróbować. Smacznego!