Do góry

Zupy Przepis na:

Wegański krem chrzanowy z chipsami z buraka

Wegański krem chrzanowy z chipsami z buraka

Autor:

Przepisów i artykułów: 745 Ocena: 14446

Dodano:

Odsłon: 1172

Pyszna, zdrowa i niedroga kremowa zupa.

Składniki

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2-3 ziemniaki
  • większe jabłko
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki startego chrzanu
  • 1-2 buraki
  • sól, pieprz,czosnek suszony
  • majeranek, świeży rozmaryn
  • olej lub oliwa
  • czerwony pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wegański krem chrzanowy z chipsami z buraka

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i jabłko obieramy.
    Warzywa kroimy w drobną kostkę, jabłko w większą.
    Pora kroimy w plasterki.
    Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy 1 litrem wody.
    Przykrywamy pokrywką, przyprawiamy majerankiem i gotujemy około 20 minut.
    Cebulę z czosnkiem siekamy, delikatnie przesmażamy na oleju i przekładamy do gotującej się zupy.
    Dodajemy tarty chrzan i gotujemy jeszcze około 10 minut.
    Dla lepszego koloru możemy dodać trochę kurkumy.
    Zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy na krem, przyprawiamy solą i pieprzem.
    Chipsy.
    Buraki kroimy na cieniutkie plasterki.
    Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i lekko skrapiamy olejem .
    Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem w 180 C około 18 minut.
    W połowie pieczenia obrócić buraki na drugą stronę.
    Zupę na talerzu posypujemy chipsami, odrobiną mielonego pieprzu, rozmarynem i czerwonym pieprzem.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń