Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia węgierska kojarzy się z mięsem, sezonowymi warzywami i pieczywem. Gulasze, potrawki, ale też aromatyczne zupy. Choć najpopularniejszą jest ta gulaszowa (Gulyásleves), rybna (Halászlé) czy fasolowa (Jókai-bableves), to nie można zapomnieć też o węgierskiej zupie grzybowej. Jakie jest to danie? Z pewnością sycące, bo z dodatkiem mięsa mielonego. Aromatyczne, dzięki dodatkowi przypraw. Zdrowe, bo z warzywami. I przede wszystkim - przepyszne. Nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad? Spróbuj przygotować węgierską zupę grzybową.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2742
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2742
Składniki
Przygotowanie węgierskiej zupy grzybowej rozpocznij od rozgrzania oleju w garnku. Wrzuć pokrojoną cebulę i podsmażaj chwilę, aż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone, rozdrabniaj je łyżką i smaż na średniej mocy palnika.
Po kilku minutach smażenia dodaj też pieczarki (lub grzyby leśne) oraz posiekany czosnek. Podsmażaj jeszcze przez ok. pięć minut.
W małej misce zmieszaj ze sobą mąkę, paprykę wędzoną i przyprawę chilli. Przesyp na patelnię i wymieszaj tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Smaż przez kilka minut.
Zalej całość bulionem drobiowym. Wlej też mleko i sos sojowy. Trzymaj na ogniu, doprowadzając do wrzenia. Następnie zmniejsz nieco moc palnika i gotuj węgierską zupę grzybową jeszcze przez 15 minut.
Po upływie tego czasu dodaj śmietankę 36%, zioła i dopraw według uznania solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Przemieszaj całość i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Węgierską zupę grzybową podawaj ciepłą, koniecznie z dodatkiem świeżego pieczywa. Wtedy będzie jeszcze bardziej sycąca i pyszna.