Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Austria przyciąga turystów nie tylko pięknymi zabytkami, ale także wyjątkową kuchnią. Poznaj ją bliżej przygotowując wiedeńską zupę ziemniaczaną w swoim zaciszu domowym. Zapach grzybów i korzennych warzyw będzie sama do siebie przyciągać.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84942
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2241
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9810
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3581
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6912
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84942
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2241
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9810
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3581
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6912
Składniki
Najpierw namocz grzyby suszone w wodzie, aby zrobiły się miękkie. Kiedy tak się stanie, zagotuj w małym rondelku. Gotuj przez kilka minut, a następnie odstaw do przestygnięcia.
Marchewki i selera obierz, a następnie pokrój drobno. Tak samo zrób z boczkiem surowym wędzonym. Cebulę posiekaj.
W garnku z szerokim dnem rozpuść masło klarowane. Teraz wrzuć marchewki, cebulę, selera i boczek. Całość smaż przez chwilę aż składniki zrobią się złote. Wsyp mąkę i mieszaj, aby zrobiła się zasmażka. Powoli wlewaj bulion drobiowy, cały czas mieszając. Zagotuj.
Dodaj do zupy przygotowane wcześniej grzyby i pół szklanki zalewy, w której się gotowały. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Przeciśnij przez praskę czosnek i też dodaj go do garnka.
Pokrój ziemniaki w kostkę i przełóż do zupy. Gotuj tak długo aż zrobią się miękkie.
Jeśli chcesz zagęścić zupę, zahartuj śmietanę kwaśną ze szklanką wywaru, a potem przełóż z powrotem do garnka. Dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżo krojonym szczypiorkiem.