Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Austria przyciąga turystów nie tylko pięknymi zabytkami, ale także wyjątkową kuchnią. Poznaj ją bliżej przygotowując wiedeńską zupę ziemniaczaną w swoim zaciszu domowym. Zapach grzybów i korzennych warzyw będzie sama do siebie przyciągać.
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 89
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4058
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 105
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 89
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4058
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 105
Składniki
Najpierw namocz grzyby suszone w wodzie, aby zrobiły się miękkie. Kiedy tak się stanie, zagotuj w małym rondelku. Gotuj przez kilka minut, a następnie odstaw do przestygnięcia.
Marchewki i selera obierz, a następnie pokrój drobno. Tak samo zrób z boczkiem surowym wędzonym. Cebulę posiekaj.
W garnku z szerokim dnem rozpuść masło klarowane. Teraz wrzuć marchewki, cebulę, selera i boczek. Całość smaż przez chwilę aż składniki zrobią się złote. Wsyp mąkę i mieszaj, aby zrobiła się zasmażka. Powoli wlewaj bulion drobiowy, cały czas mieszając. Zagotuj.
Dodaj do zupy przygotowane wcześniej grzyby i pół szklanki zalewy, w której się gotowały. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Przeciśnij przez praskę czosnek i też dodaj go do garnka.
Pokrój ziemniaki w kostkę i przełóż do zupy. Gotuj tak długo aż zrobią się miękkie.
Jeśli chcesz zagęścić zupę, zahartuj śmietanę kwaśną ze szklanką wywaru, a potem przełóż z powrotem do garnka. Dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżo krojonym szczypiorkiem.