Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Austria przyciąga turystów nie tylko pięknymi zabytkami, ale także wyjątkową kuchnią. Poznaj ją bliżej przygotowując wiedeńską zupę ziemniaczaną w swoim zaciszu domowym. Zapach grzybów i korzennych warzyw będzie sama do siebie przyciągać.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Składniki
Najpierw namocz grzyby suszone w wodzie, aby zrobiły się miękkie. Kiedy tak się stanie, zagotuj w małym rondelku. Gotuj przez kilka minut, a następnie odstaw do przestygnięcia.
Marchewki i selera obierz, a następnie pokrój drobno. Tak samo zrób z boczkiem surowym wędzonym. Cebulę posiekaj.
W garnku z szerokim dnem rozpuść masło klarowane. Teraz wrzuć marchewki, cebulę, selera i boczek. Całość smaż przez chwilę aż składniki zrobią się złote. Wsyp mąkę i mieszaj, aby zrobiła się zasmażka. Powoli wlewaj bulion drobiowy, cały czas mieszając. Zagotuj.
Dodaj do zupy przygotowane wcześniej grzyby i pół szklanki zalewy, w której się gotowały. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Przeciśnij przez praskę czosnek i też dodaj go do garnka.
Pokrój ziemniaki w kostkę i przełóż do zupy. Gotuj tak długo aż zrobią się miękkie.
Jeśli chcesz zagęścić zupę, zahartuj śmietanę kwaśną ze szklanką wywaru, a potem przełóż z powrotem do garnka. Dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżo krojonym szczypiorkiem.