Do góry

Zupy Przepis na:

Wietnamski rosół z kurczakiem i makaronem (Pho Ga)

Wietnamski rosół z kurczakiem i makaronem (Pho Ga)

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 752

Dodano:

Odsłon: 5685

Archetyp kuchni wietnamskiej, dużo składników, ale efekt powalający.

Składniki

  • 2 cebule przekrojone na pół (bulion)
  • 2 cm kawałek imbiru, starty (bulion)
  • 2 laski cynamonu (bulion)
  • 1 łyżka nasion kolendry (bulion)
  • 1 łyżka całego czarnego pieprzu (nie mielony) (bulion)
  • 5-7 gwiazdek anyżu (bulion)
  • 1 łyżka nasion kardamonu (bulion)
  • 1,5 litra bulionu z kurczaka (bulion)
  • 2 marchewki (bulion)
  • seler, rzodkiew opcjonalnie (bulion)
  • 3-4 łyżki sosu rybnego (bulion)
  • 1 łyżka brązowego cukru (bulion)
  • 500 g makaronu noodles
  • 500 g piersi z kurczaka, gotowanej i rozdrobnionej widelcem
  • garść listków kolendry
  • 2-3 papryczki chili, posiekane
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • dymka, zielone części, pokrojone w 3 cm kawałki
  • smażona cebulka (opcjonalnie)
  • 1 limonka, pokrojona w ćwiartki
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wietnamski rosół z kurczakiem i makaronem (Pho Ga)

Przygotowanie

  1. Cebulę oraz imbir przypalić nad ogniem, palnikiem gazowym kuchenki (ewentualnie podpiec na patelni).

  2. Na osobnej patelni podgrzać przez 5 minut cynamon, nasiona kolendry, pieprz, anyż i kardamon. Podgrzanie przypraw uwolni ich zapach.

  3. Wszystkie składniki bulionu włożyć do garnka i gotować przez 60 minut. Doprawić do smaku cukrem i sosem rybnym w razie potrzeby. Bulion odcedzić.

  4. W między czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przełożyć do misek, w których podamy zupę. Makaron zalać bulionem.

  5. Całość udekorować kawałkami kurczaka, listkami kolendry, chili, cebulą, dymką i limonką. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń