Do góry

Zupy Przepis na:

Wigilijna zupa regionalna.

Wigilijna zupa regionalna.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8600

Dodano:

Odsłon: 2664

Wczoraj kupiłam jedną flaszeczkę oleju rzepakowego świątecznego, więc przedstawiam tą zupę, by ktoś kto chce spróbować miał możliwość wypróbowania jej smaku, jeszcze przed wigilią.

Składniki

  • suszone grzyby
  • kapusta kiszona
  • kasza gryczana
  • cebula
  • olej rzepakowy świąteczny
  • woda, sól, pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka z wodą wrzucamy kilka dobrze wypłukanych grzybków suszonych, u nas na każdego członka rodziny po jednym dużym i kilka drobnych. Wtedy barwa zupy jest ciemniejsza (ja do dzisiejszej dałam 3 mizerne grzybki i widać jaka jest jasna :))))
    Jak podgotują się grzybki dodajemy kapustę kiszoną i razem gotujemy około 20 minut, następnie wsypujemy kaszę gryczaną, nadal gotujemy.
    Cebulę drobno siekamy i prażymy na patelni, potem podlewamy 2 -3 łyżki oleju by się rozgrzał i cebula przeszła jego zapachem.
    Naszą cebulę z olejem dodajemy do zupy, solimy, pieprzymy, chwilkę gotujemy i gotowe :)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 11 grudnia 2013 Aniu, pozwól, że głupio się zapytam, co to za olej rzepakowy świąteczny? :) Odpowiedzi: 4 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń