Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny wigilijny barszcz z uszkami. Smak dzieciństwa. Barszcz jest aromatyczny i wyrazisty w smaku
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 647
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8709
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3113
Polecam.
Odsłon: 1913
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 647
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8709
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3113
Polecam.
Odsłon: 1913
Składniki
Grzyby płukamy i zalewamy niezbyt dużą ilością gorącej wody. Odstawiamy na kilka godzin, a następnie gotujemy w tej samej wodzie do miękkości grzybów
Obrane warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy do niego starte warzywa. Smażymy na niewielkim ogniu ok 15 - 20 minut, aż z warzyw odparuje część wody, a wiórki zrobią się bardziej suche
W garnku zagotowujemy ok 2 litrów wody. Dodajemy do niej ziele angielskie, liść laurowy i pocięte ząbki czosnku. Następnie do garnka przekładamy podprażone warzywa. Gotujemy ok 15 - 20 minut
Po tym czasie barszcz cedzimy i już czysty wywar łączymy z wywarem z grzybów ( ilość wywaru dostosować do własnych upodobań smakowych). Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną kminku. Dolewamy nieco koncentratu buraczanego, jeśli barszcz wydaje się nam za "słaby".Jeśli posiadamy, można tez dolać nieco zakwasu buraczanego.
Barszcz zakwaszamy sokiem z cytryny do odpowiadającej nam kwasowości. My lubimy kwaśny, więc czasami wciskam nawet połowę cytryny i więcej, ale wszystko zależy od tego, jak słodkie były buraki i jaki barszcz lubimy, więc po prostu barszcz należy próbować, aby też nie przesadzić z ilością soku.
... więcej na blogu Domowa kuchnia Aniki