Do góry

Zupy Przepis na:

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 1739

Dodano:

Odsłon: 22326

Tradycyjny wigilijny barszcz z uszkami. Smak dzieciństwa. Barszcz jest aromatyczny i wyrazisty w smaku

Składniki

  • 2 garście suszonych prawdziwków
  • 1 kg buraków
  • mała marchewka
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • łyżka masła
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta mielonego kminku
  • majeranek
  • ... więcej na blogu Domowa kuchnia Aniki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby płukamy i zalewamy niezbyt dużą ilością gorącej wody. Odstawiamy na kilka godzin, a następnie gotujemy w tej samej wodzie do miękkości grzybów

  2. Obrane warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach

  3. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy do niego starte warzywa. Smażymy na niewielkim ogniu ok 15 - 20 minut, aż z warzyw odparuje część wody, a wiórki zrobią się bardziej suche

  4. W garnku zagotowujemy ok 2 litrów wody. Dodajemy do niej ziele angielskie, liść laurowy i pocięte ząbki czosnku. Następnie do garnka przekładamy podprażone warzywa. Gotujemy ok 15 - 20 minut

  5. Po tym czasie barszcz cedzimy i już czysty wywar łączymy z wywarem z grzybów ( ilość wywaru dostosować do własnych upodobań smakowych). Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną kminku. Dolewamy nieco koncentratu buraczanego, jeśli barszcz wydaje się nam za "słaby".Jeśli posiadamy, można tez dolać nieco zakwasu buraczanego.

  6. Barszcz zakwaszamy sokiem z cytryny do odpowiadającej nam kwasowości. My lubimy kwaśny, więc czasami wciskam nawet połowę cytryny i więcej, ale wszystko zależy od tego, jak słodkie były buraki i jaki barszcz lubimy, więc po prostu barszcz należy próbować, aby też nie przesadzić z ilością soku.

  7. ... więcej na blogu Domowa kuchnia Aniki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń