Do góry

Zupy Przepis na:

Wykwintna zupa krem ze zwykłej fasolówki na kawałku kiełbasy

Wykwintna zupa krem ze zwykłej fasolówki na kawałku kiełbasy

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 165

Dodano:

Odsłon: 238

Pyszna zupa fasolowa domowej roboty.

Składniki

  • Kawałek dowolnej kiełbasy (u mnie pół pętka podwawelskiej).
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 3 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki masła lub oleju
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wykwintna zupa krem ze zwykłej fasolówki na kawałku kiełbasy

Przygotowanie

  1. Do garka wlej ok. 2 litry wody, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj w niej kiełbasę przez ok 15 minut na wolnym ogniu.

    Po tym czasie wyjmij kiełbasę z garnka i wrzuć do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone lub starte na grubej tarce marchew, pietruszkę i seler. Dodaj sol i pieprz oraz majeranek.

    Gotuj do miękkości.

  2. W międzyczasie...
    Cebulę pokrój w kostkę i zrumień na 1 łyżce masła.

  3. Chleb tostowy pokrój w kostkę 1 centymetrową i zrumień z każdej strony na 1 łyżce masła.

  4. Fasolę z puszki odcedź i dokładnie opłucz.

  5. Kiełbasę z zupy pokrój w plasterki

  6. Kiedy warzywa w zupie są już miękkie, dodaj fasolę i zrumienioną cebulę i gotuj jeszcze przez kilka minut.

    Wyjmij z zupy ziele angielskie i liście laurowe, nie będą Ci juz potrzebne.

    Zupę dokładnie zmiksuj.

    Podawaj na talerzu z pokrojoną kiełbasą i posypaną chrupiącymi grzankami.

  7. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 14 czerwca Fajny pomysł na fasolówkę:) Takiej jeszcze nie jadłam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń