Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grecka zupa z pulpetami z przepysznym sosem avgolemono (jajeczno-cytynowym)
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 218
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 142
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 522
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 218
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 142
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 522
Składniki
Przygotować bulion warzywny (ja dodaję do niego łyżkę mięty, danie jest bardziej orzeźwiające). Po ugotowaniu bulionu wyjąć z niego warzywa.
Cebulę pokroić na drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać, wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, wyrobić wraz z dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Z masy mięsnej wyrabiać pulpety o średnicy około 3 centymetrów. Wyrobione pulpety wkładać do wrzącego bulionu. Gotować około 30 minut, po tym czasie zdjąć garnek z ognia, wlać do pulpetów sos avgolemono.
Wykonanie sosu avgolemono: jajka roztrzepać, dodać sok z cytryny, przed dodaniem do garnka, zahartować gorącym bulionem.