Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grecka zupa z pulpetami z przepysznym sosem avgolemono (jajeczno-cytynowym)
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 323
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 157
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2466
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 323
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 157
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2466
Składniki
Przygotować bulion warzywny (ja dodaję do niego łyżkę mięty, danie jest bardziej orzeźwiające). Po ugotowaniu bulionu wyjąć z niego warzywa.
Cebulę pokroić na drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać, wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, wyrobić wraz z dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Z masy mięsnej wyrabiać pulpety o średnicy około 3 centymetrów. Wyrobione pulpety wkładać do wrzącego bulionu. Gotować około 30 minut, po tym czasie zdjąć garnek z ognia, wlać do pulpetów sos avgolemono.
Wykonanie sosu avgolemono: jajka roztrzepać, dodać sok z cytryny, przed dodaniem do garnka, zahartować gorącym bulionem.