Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grecka zupa z pulpetami z przepysznym sosem avgolemono (jajeczno-cytynowym)
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 282
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 112
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 785
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 904
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 282
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 112
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 785
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 904
Składniki
Przygotować bulion warzywny (ja dodaję do niego łyżkę mięty, danie jest bardziej orzeźwiające). Po ugotowaniu bulionu wyjąć z niego warzywa.
Cebulę pokroić na drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać, wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, wyrobić wraz z dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Z masy mięsnej wyrabiać pulpety o średnicy około 3 centymetrów. Wyrobione pulpety wkładać do wrzącego bulionu. Gotować około 30 minut, po tym czasie zdjąć garnek z ognia, wlać do pulpetów sos avgolemono.
Wykonanie sosu avgolemono: jajka roztrzepać, dodać sok z cytryny, przed dodaniem do garnka, zahartować gorącym bulionem.