Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grecka zupa z pulpetami z przepysznym sosem avgolemono (jajeczno-cytynowym)
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4167
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8578
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 863
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 931
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4167
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8578
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 863
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 931
Składniki
Przygotować bulion warzywny (ja dodaję do niego łyżkę mięty, danie jest bardziej orzeźwiające). Po ugotowaniu bulionu wyjąć z niego warzywa.
Cebulę pokroić na drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać, wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, wyrobić wraz z dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Z masy mięsnej wyrabiać pulpety o średnicy około 3 centymetrów. Wyrobione pulpety wkładać do wrzącego bulionu. Gotować około 30 minut, po tym czasie zdjąć garnek z ognia, wlać do pulpetów sos avgolemono.
Wykonanie sosu avgolemono: jajka roztrzepać, dodać sok z cytryny, przed dodaniem do garnka, zahartować gorącym bulionem.