Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zabielana zupa szczawiowa"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 276
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1130
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 276
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1130
Składniki
Świeży szczaw przebierz, usuwając brzydkie i uszkodzone liście. Odetnij grube końcówki Dokładnie umyj i odciśnij z nadmiaru wody. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć szczaw na około 1 minutę. Odsącz na sitku.
W osobnym garnku zagotuj bulion mięsny (lub rosół). Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Połowę koperku wrzuć na wrzący bulion razem ze sparzonym szczawiem. Resztę odłóż do dekoracji. Zupę gotuj na średnim ogniu 15 minut.
Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy. Podgrzej, dopraw do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. Rozlej do misek, posyp resztą koperku. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.
czas ok. 60 min; porcja – 210 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety