Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałam się z Wami podzielić przepisem na potrawę, na której właściwie się wychowałam. Jest to zacierka. Polewka z rwanymi kluskami i ziemniakami, okraszona topioną słoninką z zarumienioną cebulą i kleksem śmietany. To potrawa prosto z podlubelskiej wsi :)
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 182
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2066
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4449
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 182
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2066
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4449
Składniki
Słoninkę pokroiłam bardzo drobno i stopiłam na patelni, dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i mieszałam do jej zarumienienia.
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę jak na zupę, włożyłam do garnka i zalałam 2,5 l zimnej wody. Posoliłam i nastawiłam na gotowanie.
W czasie gdy gotowały się ziemniaki z podanych składników na kluski zagniotłam w misce ciasto. Rozgniotłam w dłoniach wyrobione na gładką masę ciasto (rozgniotłam jak na małą grubą pizzę).
Jak już ziemniaki były na pół miękkie zaczęłam odrywać małe kawałki ciasta i wrzucać do gotujących się ziemniaków. Odczekałam ok. 3 – 4 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię i wyłączyłam ogień pod garnkiem.
Nalewałam zacierkę do talerzy chochelką, a do każdego talerza dodawałam po 2 – 3 łyżki skwarków z tłuszczem i po 2 – 3 łyżki śmietany. Każdy sam już sobie wymieszał w misce i ewentualnie dosalał do smaku.