Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałam się z Wami podzielić przepisem na potrawę, na której właściwie się wychowałam. Jest to zacierka. Polewka z rwanymi kluskami i ziemniakami, okraszona topioną słoninką z zarumienioną cebulą i kleksem śmietany. To potrawa prosto z podlubelskiej wsi :)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19841
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 483
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6894
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242824
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19841
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 483
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6894
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242824
Składniki
Słoninkę pokroiłam bardzo drobno i stopiłam na patelni, dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i mieszałam do jej zarumienienia.
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę jak na zupę, włożyłam do garnka i zalałam 2,5 l zimnej wody. Posoliłam i nastawiłam na gotowanie.
W czasie gdy gotowały się ziemniaki z podanych składników na kluski zagniotłam w misce ciasto. Rozgniotłam w dłoniach wyrobione na gładką masę ciasto (rozgniotłam jak na małą grubą pizzę).
Jak już ziemniaki były na pół miękkie zaczęłam odrywać małe kawałki ciasta i wrzucać do gotujących się ziemniaków. Odczekałam ok. 3 – 4 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię i wyłączyłam ogień pod garnkiem.
Nalewałam zacierkę do talerzy chochelką, a do każdego talerza dodawałam po 2 – 3 łyżki skwarków z tłuszczem i po 2 – 3 łyżki śmietany. Każdy sam już sobie wymieszał w misce i ewentualnie dosalał do smaku.