Do góry

Zupy Przepis na:

Zacierkowa z dużą ilością świeżego koperku

Zacierkowa z dużą ilością świeżego koperku

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 5982

Dodano:

Odsłon: 3309

Dziś jest Tłusty Czwartek u nas jak na razie rozgrzewająca zupka zacierkowa, jest tak zimno że nic się nie chce a jeszcze mam przygotowane ciasto na kolejne pączki bo wczorajsze mi zjedli. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło chociaż się rozgrzeję. Zupka wyszła bardzo smaczna i pożywna, jeśli ktoś lubi treściwe zupki to ten przepis na pewno przypadnie wam do gustu.

Składniki

  • 500 g porcji rosołowej kurzej,
  • 1 marchew 50 g,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny (mam swojską od mamy),
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 5-7 ziemniaków (w zależności od gęstości zupy),
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 20 g świeżego koperku.
  • dodatkowo :
  • 4 czubate łyżki mąki,
  • 7 łyżek lekko gazowanej wody.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zacierkowa z dużą ilością świeżego koperku

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte porcje rosołowe oraz marchew pokrojona dowolnie, całość zagotować następnie zmniejszyć ogień i na średnim ogniu gotować do miękkości mięsa na porcji. W trakcie gotowania się wywaru z porcją zebrać powstałe szumowiny, dodać suszoną włoszczyznę ( która doda zapachu i smaku zupie ), liście laurowe oraz ziela angielskie. Jak już mięso na porcjach jest dość miękkie wyjąć porcję aby ostygła , wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Gotować do miękkości ziemniaków.

  2. W czasie gotowania się wywaru z ziemniakami gdy mięso na porcjach jest już całkowicie miękkie wyjąć porcję i pozostawić do ostygnięcia, a wywar z ziemniakami nadal gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości ziemniaków. W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje przygotować zacierkę, do salaterki wsypać mąkę dodać lekko gazowaną wodę i całość wymieszać widelcem do połączenia się mąki z wodą.

  3. Jak już mamy przygotowane zacierki a ziemniaki w wywarze są wystarczająco miękkie na widelec nabierać malutki kawałek ciasta zacierkowego i wkładać do gorącego wywaru. Jak już wszystkie zacierki dodaliśmy do zupy wtedy całą zupę pogotować na wolnym ogniu przez dziesięć minut. Po tym czasie dodać do zupy już z zacierkami oczyszczone od kości mięsa z porcji, zamieszać i lekko zagotować.

  4. Gdy już zupa się zagotowała, doprawić ją jeszcze według swego smaku. Na koniec dodać drobno pokrojony świeży koperek, zamieszać lekko zagotować i zdjąć z ognia. Najbardziej smakuje jeszcze gorąca zwłaszcza w tak mroźne dni jak dziś.

  5. Zupa wyszła bardzo smaczna aby dodać jej ostrości można dodać świeżo zmielony pieprz czarny. Jest bardzo sycąca i naprawdę smaczna. I nikt mi nie powie że porcje nadają się tylko dla piesków ponieważ są dość tłuste a dzięki nim można szybko ugotować gorący obiad. Tak więc polecam się przełamać jeśli ktoś nie ma przekonania do porcji rosołowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń