Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
0,5 l zakwasu wystarcza na 1,5 l wywaru
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 237
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 533
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 237
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 533
Składniki
Buraki umyć, obrać i pokroić w plastry. Ułożyć w szklanym słoju, dodać obrane ząbki czosnku.
Zalać letnią źródlaną wodą tak by przykryło buraki.
Na wierz położyć kromkę chleba.
Przykryć gazą i ostawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach słój otworzyć, zdjąć pianę. Zakwas przelać do wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.
Taki zakwas można przechowywać nawet kilka miesięcy.