Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
0,5 l zakwasu wystarcza na 1,5 l wywaru
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20608
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2301
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 50
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20608
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2301
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 50
Składniki
Buraki umyć, obrać i pokroić w plastry. Ułożyć w szklanym słoju, dodać obrane ząbki czosnku.
Zalać letnią źródlaną wodą tak by przykryło buraki.
Na wierz położyć kromkę chleba.
Przykryć gazą i ostawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach słój otworzyć, zdjąć pianę. Zakwas przelać do wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.
Taki zakwas można przechowywać nawet kilka miesięcy.