Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas na Barszcz Domowy

Zakwas na Barszcz Domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 2674

Dodano:

Odsłon: 2164

0,5 l zakwasu wystarcza na 1,5 l wywaru

Składniki

  • -buraki ćwikłowe -1 kg
  • -czosnek - 3 ząbki
  • -kromka chleba na zakwasie
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakwas na Barszcz Domowy

Przygotowanie

  1. Buraki umyć, obrać i pokroić w plastry.
    Ułożyć w szklanym słoju, dodać obrane ząbki czosnku.

  2. Zalać letnią źródlaną wodą tak by przykryło buraki.

  3. Na wierz położyć kromkę chleba.

  4. Przykryć gazą i ostawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach słój otworzyć, zdjąć pianę.
    Zakwas przelać do wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

  5. Taki zakwas można przechowywać nawet kilka miesięcy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

noram 21 grudnia 2016 Ja nie daję już chleba, bo jest problem, żeby znaleźć uczciwy chleb w sklepie ;-( Za to od kilku lat daję poza burakami i czosnkiem ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listki laurowe i oczywiście lekko osoloną wodę Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń