Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
0,5 l zakwasu wystarcza na 1,5 l wywaru
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9802
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 67
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 28
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 132
Przepyszny dodatek do pieczywa i grillowanych warzyw.
Odsłon: 31
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 29
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9802
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 67
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 28
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 132
Przepyszny dodatek do pieczywa i grillowanych warzyw.
Odsłon: 31
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 29
Składniki
Buraki umyć, obrać i pokroić w plastry. Ułożyć w szklanym słoju, dodać obrane ząbki czosnku.
Zalać letnią źródlaną wodą tak by przykryło buraki.
Na wierz położyć kromkę chleba.
Przykryć gazą i ostawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach słój otworzyć, zdjąć pianę. Zakwas przelać do wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.
Taki zakwas można przechowywać nawet kilka miesięcy.