Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
0,5 l zakwasu wystarcza na 1,5 l wywaru
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1111
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5656
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8759
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18129
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1111
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5656
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8759
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18129
Składniki
Buraki umyć, obrać i pokroić w plastry. Ułożyć w szklanym słoju, dodać obrane ząbki czosnku.
Zalać letnią źródlaną wodą tak by przykryło buraki.
Na wierz położyć kromkę chleba.
Przykryć gazą i ostawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach słój otworzyć, zdjąć pianę. Zakwas przelać do wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.
Taki zakwas można przechowywać nawet kilka miesięcy.