Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4735

Dodano:

Odsłon: 16138

Żurek przygotowany z własnej roboty zakwasu smakuje wybornie. Sam zakwas nie wymaga wiele zachodu, więc warto poświęcić mu chwilkę.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 900 ml przegotowanej wody
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6-8 szt ziela angielskiego
  • kawałek skórki z razowego chleba ( takiego na zakwasie )
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakwas na żurek

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski, powoli zalewamy letnią wodą i dokładnie mieszamy. Przelewamy do glinianego naczynia, dodajemy resztę składników ( czosnek obieramy i rozgniatamy ) i mieszamy. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. W zależności od temperatury w której leżakuje nasza mikstura powinna być gotowa po 3-5 dniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 18 stycznia 2017 mąkę mieszam po połowie- mąka żytnia i mąka żytnia razowa,polecam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 04 listopada 2013 Żurek z własnego zakwasu wychodzi najlepszy! :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 03 listopada 2013 też robię swojski żurek jest mniamuśny :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń