Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2399

Dodano:

Odsłon: 3031

Żeby zrobić żurek możemy oczywiście użyć gotowego zakwasu, ale po co? Domowy jest najlepszy. Zwłaszcza, że robi się go bardzo prosto. A jak później smakuje żurek na własnoręcznie wykonanym zakwasie! Możemy jeszcze pokusić się i zrobić własny chlebek, w którym podamy nasz żurek. To dopiero będzie uczta! Przepis zarówno na zakwas, jak i chlebek znalazłam na którejś ze stron kulinarnych – źródła niestety nie zapisałam.

Składniki

  • Mąka żytnia - 100 g
  • Otręby - lub zmielone płatki owsiane - 3 łyżki
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Liść laurowy - 4 szt.
  • Ziele angielskie - 6 szt.
  • Pieprz ziarnisty - 10 szt.
  • Woda - 900 ml
  • Dodatkowo:
  • Słoik - 1 szt.
  • Gaza - 1 szt.
  • Gumka recepturka - 1 szt.
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakwas na żurek

Przygotowanie

  1. Do słoika wsypujemy mąkę i otręby, dodajemy obrane ząbki czosnku i wszystkie przyprawy. Całość zalewamy letnią wodą i wszystko dokładnie mieszamy. Słoik przykrywamy gazą, nakładamy gumkę recepturkę i odstawiamy w ciemne miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zakwas musimy zamieszać. Gdy zakwas mamy już gotowy możemy zakręcić słoik i wstawić go do lodówki (przechowywanie do ok. 2 tygodni) lub od razu ugotować domowy żurek z kiełbasą :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń