Do góry

Zupy Przepis na:

Zalewajka

Zalewajka

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 703

Zalewajka z filmu "Jak rozpętałem drugą wojnę światową" ;)

Składniki

  • żeberka wieprzowe 0,5kg
  • ziele angielskie 4 ziarenka
  • liście laurowe 3 szt.
  • ziemniaki 8szt.
  • boczek wędzony 250g
  • czosnek 4 ząbki
  • zakwas lub barszcz biały w butelce
  • śmietana 12% 100g
  • sól
  • majeranek
  • pieprz czarny mielony
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zalewajka

Przygotowanie

  1. Żeberka zalać ok. 1,5l wody i lekko posolić. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować.
    Gdy żeberka będą prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
    Boczek (zamiast boczku może być też kiełbasa) pokroić w kosteczkę i podsmażyć.
    Czosnek przecisnąć przez praskę i posolić go.
    Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać boczek i czosnek.
    Po kilku minutach doprawić barszczem - dolewać po trochu aby zupa była kwaskowata.
    Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i śmietaną.
    Gotować jeszcze przez 5 min. na wolnym ogniu i uważać, żeby nie wykipiał.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń