Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, sycąca i prosta do zrobienia zupa :) Jedna z moich ulubionych zup zapamiętanych z domu :)
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 58
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 35
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 58
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 35
Składniki
Do garnka wlewamy wodę(używam 2.5 litrowego garnka). Wrzucamy kiełbasę(jeśli nie mamy białej kiełbasy, może być zwykła), czosnek i listek laurowy. Pieczarki(lub grzybki) myjemy, kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż kiełbasa będzie miękka.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Płuczemy. Gdy kiełbasa będzie miękka, wyciągamy ją i wrzucamy ziemniaki. Gdy będą miękkie, wlewamy żurek(ja z braku innego, używam tego z saszetki - najpierw przyrządzam go wg. przepisu na opakowaniu). Wszystko razem zagotowujemy.
Następnie dodajemy śmietanę, zagotowujemy, wrzucamy kiełbasę i gotujemy jeszcze chwilkę. W między czasie gotujemy jajka na twardo.
Zalewajkę podajemy z jajkiem pokrojonym w ćwiartki, skwarkami(niekoniecznie) oraz najlepiej ze świeżym koperkiem(może być też suszony). Smacznego!