Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna sycąca i tradycyjna zupa regionalna.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 67
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 475
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1390
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1872
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 67
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 475
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1390
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1872
Składniki
Kalorie policzyłem z podanej przeze mnie gramatury składników, z której otrzymamy ok. 4 litry zupy. Kiełbasa 420kcal Słonina 977kcal Grzyby suszone 230 kcal Skóra wędzona 477 kcal Grzyby namoczyć w zimnej wodzie do miękkości. W garnku nastawić wodę ok. 3,5l. Gdy woda zacznie się gotować wrzucić po trzy liście laurowe oraz 3 ziarenka ziela angielskiego. Kiełbasę pokroić na połówki i wrzucić do wody wraz ze skórą z wędzonki oraz grzybami i gotować wywar ok. 30 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w grubszą kostkę. Umyte ziemniaki wrzucić do wywaru a skórę wieprzową wyjąć. Gotować do miękkości ziemniaków ok. 25 minut. W tym samym czasie słoninę pokroić w kostkę i roztopić na patelni, gdy słonina się usmaży na złoty kolor dołożyć do niej pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć ok. 10 minut, po czym doprawić solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie wlać zakwas i gotować 10 minut. Po tym czasie do zupy dodać skwarki , przeciśnięty przez praskę czosnek, sporą ilość majeranku i doprawić do smaku. Zupę podawać pieczywem. Smacznego !