Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękny intensywny kolor, dużo witamin i świeży smak ziół to przepis na zieloną zupę z mojego ogródka. Ta zupa od razu przypomina mi o wakacjach, słońcu i pachnących warzywach. W moim ogródku zawsze sadzę dużo ziół, żeby cieszyć się ich smakiem przez całe lato. Podkręcają smak najzwyklejszej potrawie i sprawiają, że dania nabierają świeżości i przepięknie pachną. Dziś o zupie z brokułu, który dzięki małemu trikowi nie zmienia się w szaro zieloną paćkę, która można znaleźć w naszych korpo- stołówkach. Zatem smacznego! Zielono mi!!!
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 6025
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 366
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 568
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 747
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1186
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 6025
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 366
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 568
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 747
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1186
Składniki
Bulion wlać do garnka Brokuł pokroić, różyczki odstawić na bok (będą potrzebne później) trzon pokroić w dużą kostkę i wrzucić do bulionu Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę, dodać do bulionu Bulion gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie
Cebulę dymkę podsmażyć przez 3 minuty na patelni na maśle lub oleju, odstawić do wystygnięcia Różyczki brokułu dodać do zupy na 2 -3 minuty aż zrobią się mocno zielone i wyciągnąć je z zupy i wrzucić do miski z bardzo zimną wodą ( to pomaga zachować piękny kolor zielony zupy). Zostawiamy brokuł w zimnej wodzie na około 2 minuty i wyjmujemy z wody
Do kielicha blendera wlewamy bulion, dodajemy różyczki brokułu, ząbek czosnku, cebulę dymkę, szpinak oraz posiekane zioła (pietruszka, koperek, bazylia) Całość blendujemy na aksamitny krem Wlewamy do garnka i jeszcze parę minut podgrzewamy Solimy i pieprzymy do smaku Jeśli zupa jest za gęsta to można dodać jeszcze trochę bulionu Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, ja podałam z preclami, ale pysznie będą smakować z grzankami