Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaczana zupa-krem"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13967
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1609
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15728
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6380
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13967
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1609
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15728
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6380
Składniki
Gotujemy bulion: do garnka wkładamy obraną włoszczyznę, umyte mięso, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zalewamy 2,5 l osolonej wody. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 2 godz. – do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu wyjmujemy warzywa i mięso, wyławiamy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe. 2. Cebulę drobno siekamy i szklimy ją w szerokim garnku na rozgrzanym maśle. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy je do cebuli i lekko podsmażamy. Zalewamy bulionem. Dodajemy posiekaną w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę (z gotowania bulionu). Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Gotujemy, aż ziemniaki będą bardzo miękkie, wlewamy śmietankę i wszystko miksujemy na krem. Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy na rumiano i dodajemy wraz z posiekanymi ziołami do zupy. Podgotowujemy zupę jeszcze 2-3 minuty i podajemy.
(bez czasu gotowania): 40 minut; Porcja: 260 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie